LO-undersökning visar på stora löneskillnader

Arbete
PUBLICERAD:
Sveriges jämställdhetsbarometer för 2019, som görs av LO, visar att det fortsatt skiljer mycket i lön mellan kvinnor och män.

Enligt barometern skiljer det drygt 16 000 kronor i faktisk månadslön mellan en arbetarkvinna och en man i tjänstemannayrke. Faktisk månadslön väger in arbetstidens betydelse för lönen.

En annan jämförelsepunkt i undersökningen är skillnaden i den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor och arbetarmän. Där tjänar kvinnorna 21 402 kronor och männen 27 550 kronor.

Enligt LO är två av de mest centrala orsakerna till skillnaderna deltidsarbete på grund av att heltidsarbeten saknas samt fysiskt och psykiskt krävande arbetsuppgifter

– Heltidsjobb med bra arbetsmiljö måste bli norm på hela arbetsmarknaden. Här måste arbetsgivarna i synnerhet i de kvinnodominerade LO-jobben kliva fram och ta ett mycket större ansvar. Politikerna behöver också göra mer för trygga jobb och avskaffa allmän visstidsanställning, säger Per Lilja, Ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.