Hoppa till huvudinnehållet

Europas fria rörlighet ska inte gälla kriminella

Publicerad:
Utländska stöldligor som lagförs ska få sin fria rörlighet indragen, skriver Tomas Tobé.
Utländska stöldligor som lagförs ska få sin fria rörlighet indragen, skriver Tomas Tobé. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

EU-medborgare som döms till fängelse efter att ha begått brott i Sverige skall avtjäna straffet i sitt hemland och vi behöver även underlätta för utvisning av EU-medborgare som begår brott i Sverige, skriver Tomas Tobé.

Utländska stöldligor står idag för ungefär hälften av alla inbrott i Sverige. Samtidigt ser vi hur smuggling av vapen och narkotika göder en allt grövre gängkriminalitet. Ett av Moderaternas viktigaste vallöften inför Europavalet är därför att sätta stopp för den fria rörligheten för kriminella.

Välorganiserade kriminella nätverk drar idag nytta av Europas fria rörlighet för sina egna destruktiva syften. Detta ökar otryggheten i hela samhället och skapar stora problem för polis och rättsväsende.

Här i Sverige måste vi ta vårt ansvar för att bekämpa den allt grövre kriminaliteten med fler poliser och skärpta straff. Men mot den välorganiserade och gränsöverskridande kriminaliteten behöver hela Europa arbeta gemensamt. Vi behöver mer europeiskt samarbete för att med kraft kunna vända utvecklingen.

Moderaterna vill därför att den yttre gränsen till Europa stärks, att EU ska ha mer gemensamt polissamarbete och att informationsutbytet mellan medlemsländernas polismyndigheter förbättras. Dessutom ska EU-medborgare som döms till fängelse efter att ha begått brott i Sverige avtjäna straffet i sitt hemland och vi behöver även underlätta för utvisning av EU-medborgare som begår brott i Sverige. Utländska stöldligor som lagförs ska få sin fria rörlighet indragen genom att nekas inresa till Sverige efter utvisningsbeslut.

Moderaterna värnar det europeiska samarbete och den fria rörligheten för hederliga människor – men inte för kriminella.

Tomas Tobé (M)

Kandidat till Europaparlamentet

Artikeltaggar

BrottDebattEUEuropaparlamentetOrganiserad brottslighetSchengenStraffSverigeTomas Tobé