Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivschefen: “Det finns en stolthet i Säffle”

Publicerad:
Stadshuset i Säffle centrum.
Stadshuset i Säffle centrum. Foto: Jenni Jansson

Efter många år av stora nedskärningar finns det framtidstro i Säffle igen. Betydelsen av det lokala näringslivet är påtagligt.

– Det går att skapa ett gott liv i Säffle, säger näringslivschefen Pia Proper.

Säffle kommun har de senaste tio åren förlorat många jobb inom industrin. Inte minst i samband med nedläggningarna av CCI och Volvo Bussar.

Nästan 400 personer varslades från Volvo i Säffle år 2013 medan 80 anställda förlorade jobbet på CCI i november förra året. Företagen valde att flytta verksamheten utomlands.

De tar krafttag för Säffle

Pia Proper menar att det kan vara sårbart med stora företag på en liten ort.

– När de lägger ner slår det stort, säger hon och fortsätter:

– Vi får se det här som en möjlighet för andra företag att växa. Vi sätter värde på småföretagen och det är viktigt att vi får behålla spetskompetens. Det är beundransvärt att starta företag, att se svårigheter och förstå dem.

Stolt kommun

I Säffle finns en lång tradition av kompetens inom processindustrin och Pia Proper upplever i dag en större stolthet i kommunen. Att nya företag startar upp och etablerar sig på orten skapar i sin tur till jobbmöjligheter för underleverantörer.

– Det är oerhört viktigt. Vi måste jobba hårt och försöka visa att det går att skapa ett gott liv i Säffle, säger hon.

Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun.
Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun. Foto: Lisa Olaison

Kompetensförsörjningen till industrin är en av branschens stora utmaningar och många sliter med att hitta rätt personal.

Pia Proper menar att en viktig del i att möta framtidens behov av kompetens är att få fler elever att välja teknik- och industriprogrammen på gymnasiet.

– Det är en internationell marknad som jobbar med hållbarhetsfrågor. Du kan rädda världen om du blir ingenjör.

Artikeltaggar

AB VolvoCCI SäffleFöretagandeNäringslivPia ProperSäffle kommunSäffle kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.