Hoppa till huvudinnehållet

Möts av hot och hat efter jaktbild

Publicerad:
Jenny Kvarnström har mötts av både hot och hat efter det att en bild på henne och två döda lodjur publicerades under helgen. Foto: Privat

Jenny Kvarnström har alltid brunnit för jakt och följde redan som barn med sin far ut i skogen. Men för tillfället är lusten att jaga inte särskilt stor. Orsaken – den mängd hot och hat hon nåtts av på nätet efter att ha poserat med två döda lodjur på bild.

– Just för tillfället är det inte så kul. Det kommer väl att rinna av mig det som varit, men det är klart att situationen är obehaglig. Man tänker ju på sin familj, säger hon.

Det var under lördagen som gick som Jenny Kvarnström inom loppet av ett par sekunder fällde två lodjur i samband med en jakt i Ransbysäter norr om Sunne, något som tidningen Svensk Jakt var först att rapportera om.

Inte respektlös

Det var efteråt när hon kom ned från berget som en av bilderna som rört upp känslorna på nätet togs – en bild där hon bär det ena lodjuret på ryggen och det andra i handen. Många har bland annat reagerat på att beteendet har varit respektlöst gentemot djuren.

– Jag ville inte framstå som respektlös. Men för mig är det heller inte onaturligt att bära djuren på det här sättet.

Jag ville inte framstå som respektlös.

Hoten och hatet som kommit efter det att bilden publicerades har varit grova.

– Ja, vart ska man börja. Jag har fått jättemycket positiv feedback för att jag gjort ett bra jobb med hundarna, men jag har också fått mycket ris.

Mordhot

Förutom att hon har blivit uthängd på olika sidor på nätet har hon också fått ta emot regelrätta mordhot.

– Det har varit mordhot, meddelanden att man ska få skott mellan ögonen, att man borde bli slaktad och upphängd som trofé själv och mycket sådant där.

Många av hoten har utgått från en offentlig Facebooksida.

Hoten har polisanmälts.

– Problemet är att det är svårt att komma åt Facebook, säger Jenny Kvarnström som själv håller på att utbilda sig till jurist.

Förtal

– Det föreligger ett förtal, så är det ju. Men att kunna döma personer för det är jättesvårt i dag speciellt på Facebook. De är skyddade av tryckfrihetsförordningen såklart. De som kommenterat skulle kunna dömas, men även om man får upp en IP-adress så vet man ju aldrig vem det är som tryckt på skickat-knappen. Det är jättesvårt, och det säger polisen också.

Hoten har varit så allvarliga att frågan om skyddade personuppgifter kommit upp.

– Men jag hoppas att det inte ska behöva gå så långt.

Vad skulle du vilja säga till dem som framfört de här hoten?

– Det vet jag faktiskt inte, det är så många. Det är ju inte en person.

Bekräftar bilden

Polisen bekräftar bilden av att det kan vara svårt att få personer som framför hot på nätet dömda.

– Det går ju i många fall att härleda vilken dator hoten kommer ifrån, men att därifrån se vem som verkligen skrivit dem kan vara svårt. Det ska ju vara ställt utom allt rimligt tvivel, säger Mats Öhman, presstalesperson för polisen i region Bergslagen.

Artikeltaggar

FacebookJaktLodjurMats ÖhmanNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.