130 lokala kontor försvinner hos Arbetsförmedlingen

Näringsliv
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingen avvecklar cirka 130 av sina 242 lokala kontor.
Samtidigt som kontoren blir färre ska den lokala samverkan öka. Det beslutade myndighetens styrelse på måndagen.

– Förhandlingarna om att successivt avveckla ett stort antal kontor drar nu igång och vi räknar med att kunna ta beslut om vilka kontor som blir berörda i slutet av mars, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen skriver vidare i sitt pressmeddelande att vikten av fysiska möten blir ännu viktigare. “Samverka för att öka möjligheterna till fysiska möten, uppdraget är grunden för hur myndigheten ska vara lokaliserad, lokala kontor erbjuder service inom fördjupat stöd samt kontoren koncentreras till städer och knutpunkter.”

– Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer. Konsekvenserna kommer dock att bli tydligast vid små och mellanstora kontor på mindre orter, där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet och ha en hållbar arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg.

Arbetsförmedlingen varslade nyligen 4 500 av sina totalt 13 400 arbetstagare. I slutet av mars kommer beskedet vilka kontor som kommer att drabbas.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.