Karin Johannesson vigd till biskop

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ärkebiskop Antje Jackelén och Svenska kyrkans nyaste biskop Karin Johannesson
Foto: Magnus Aronson
– Jag ser fram emot att få lära känna församlingarna och människorna i Uppsala stift, och att bidra till att inspirera och främja deras liv, säger Karin Johannesson som på söndagen vigdes till biskop för Uppsala stift.

Vigningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka leddes av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av bland annat kungaparet.

– Det kändes fantastiskt att stå där framme och ha kyrkan med sig, att bäras av alla som bad för mig och sjöng tillsammans, säger biskop Karin Johannesson direkt efter vigningsgudstjänsten.

Biskopen i Uppsala stift är en av två biskopar i stiftet där även ärkebiskopen är verksam med särskilt ansvar för Svenska kyrkan som helhet.

Karin Johannesson valdes till biskop i november och hon efterträder Ragnar Persenius som går i pension.

Hon är född och uppvuxen i Filipstad och prästvigdes för Karlstads stift. Hon har gjort sig känd som skidprästen i norra Värmland, men är också docent i religionsfilosofi vid teologiska fakulteten i Uppsala och har varit anställd som universitetslektor vid Uppsala universitet sedan 2003.

– För mig är det viktigt att betona att församlingarna är de grundläggande enheterna i Svenska kyrkan. Som biskop vill jag lyssna till och analysera församlingarnas behov, lyfta fram och bidra till glädjen i församlingslivet och hjälpa stiftets församlingar att hantera utmaningar som de ställs inför, inte minst genom en fördjupad teologisk reflektion, säger Karin Johannesson.

Karin Johannesson, ny biskop i Uppsala stift from Svenska kyrkan on Vimeo.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.