Hoppa till huvudinnehållet

Förslag att omvandla Hagfors sjukhus

Publicerad:

Oberoende realister ska bjuda in övriga partier att diskutera vad man kan göra med det gamla sjukhuskomplexet i Hagfors.

– Vi har förslag om att det kan bli seniorboende, trygghetsboende och vårdboende. Men, det här är något vi måste ha bred samsyn ikring från övriga partier, säger Peter Åkerström, vice ordförande OR.

Våning efter våning av tomma salar

NWT har under flera år berättat om sjukhuskomplexet som till större delen står outnyttjat. Rivning har länge diskuterats för anläggningen som kostar en halv miljon kronor om året bara att värma upp.

 Hagfors sjukhus har övergivna lokaler.
Hagfors sjukhus har övergivna lokaler. Foto: Lisa Olaison

I år flyttar även ambulansstationen härifrån. En ny ambulansstation ska byggas i Råda. Därför har frågan om framtiden för sjukhuskomplexet återigen aktualiserats. Representanter från Oberoende realister har varit runt och inspekterat de övergivna lokalerna. De ser möjligheter här.

Ny ambulansstation i HagforsRivning av sjukhuslokaler kostar miljoner

– Vår önskan är att Region Värmland överlåter lokalerna till kommunen. Sedan kunde kommunen få tag i någon entreprenör som kunde göra något av detta. I så fall skulle vi få fantastiska lokaler till trygghetsboende, seniorboende och ett vårdboende. Det är så stort så det får ju plats andra verksamheter också, säger Peter Åkerström (OR).

Hagfors sjukhus används som lager

Positiva kontakter

Kontakter har tagits med Region Värmland.

– Jens (kommunalrådet Jens Fischer (OR) reds. anm.) har varit i kontakt med Region Värmland och de var öppna för en diskussion kring fastigheten. De ser positivt på att vi tar tag i det här och börjar diskutera kring detta, säger Peter Åkerström.

Sjukhuset i Hagfors byggdes etappvis. 1956 invigdes den röda delen med 65 vårdplatser. 1970 var den vita tillbyggnaden i fem våningsplan klar och vårdplatserna uppe i 144. Nu står drygt 9000 kvadratmeter tomma.

– Det är främst den vita delen vi är intresserade av i detta skede. Den röda delen kan vara aktuell längre fram, säger Peter Åkerström.

Hagfors sjukhus
Hagfors sjukhus Foto: Pia Holmström

Planer för våningsplanen

Oberoende realister har en tanke om att ha olika verksamheter på olika våningsplan.

– Man skulle till exempel kunna ha ett vårdboende på plan 3, trygghetsboende på plan 4 och ett seniorboende på plan 5 för de som är ännu friskare. Det skulle gå att ha cirka 20-24 lägenheter per våning. Då skulle man också ha plats till aktivitetsrum och hobbyrum. Skulle det vara många som bor där skulle man också kunna ha en restaurang eller kafeteria där, säger han.

Peter Åkerström anser att fastigheten har ett bra läge.

– Omgivningarna med naturen är alldeles fantastiskt fin. Det skulle gå att göra det till en pärla i kommunen. Dessutom så finns ju även vårdcentralen intill, säger han.

 Peter Åkerström vice ordförande i Oberoende realister
Peter Åkerström vice ordförande i Oberoende realister Foto: Pia Holmström

Vill skapa samsyn

Oberoende realister är nu på gång att bjuda in övriga partier kring en diskussion om detta för att försöka få en samsyn.

– Vi får se vad diskussionerna utmynnar i. Men vi har ju en åldrande befolkning och inom några år kommer det att bli högaktuellt att skapa ytterligare boenden för äldre, avslutar Peter Åkerström.

Artikeltaggar

HagforsHagfors sjukhusNyheterOberoende realisterPeter Åkerström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.