Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnan ingen handelsvara

Publicerad:
Porrkritiska perspektiv måste få större utrymme i läroplanen, skriver Sofia Jarl, Kajsa Lander och Anne Hellstedt Petersson.
Porrkritiska perspektiv måste få större utrymme i läroplanen, skriver Sofia Jarl, Kajsa Lander och Anne Hellstedt Petersson. Foto: Jack Mikrut

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Centerkvinnorna anser att det är hög tid att lyfta frågan om straffskärpning för sexköp samt att ge ökade resurser till polisens prostitutionsenheter som verkar i hela landet, skriver Sofia Jarl, Kajsa Lander och Anne Hellstedt Petersson.

Trots att Sverige sedan 20 år tillbaka har en sexköplagstiftning att vara stolt över, tar sexhandeln sig ständigt nya uttryck. Härom veckan avslöjade TV-programmet ”Veckans brott” att sexköp nu sker på en ny arena, i datingappar som till exempel Tinder.

När sexköp tolereras av företag på det här sättet riskerar prostitution att normaliseras. Uppskattningsvis har var tionde man i Sverige någon gång köpt sex. Förra året anmäldes runt 800 misstänkta fall.

Ett annat tecken på att utvecklingen går åt fel håll är att bordeller med sexdockor har öppnat i våra nordiska grannländer och att sexrobotar går att beställa hem från Internet med ett klick. När det gäller de utvecklingspengar som går till AI, artificiell intelligens, är det bara krigsindustrin som toppar listan före sexindustrin.

Företag som tillhandahåller datingappar måste tydliggöra för användarna vad som är olagligt. Dessutom är det personliga ansvaret stort, föräldrar och andra närstående måste våga fråga barn och ungdomar vad de gör på nätet.

Vi har alla ett gemensamt ansvar att göra vårt bästa för att vända trenden. Polisen gör ett fantastiskt jobb för att försöka stoppa prostitutionen, men det saknas tillräckliga resurser. Centerkvinnorna anser att det är hög tid att lyfta frågan om straffskärpning för sexköp samt att ge ökade resurser till polisens prostitutionsenheter som verkar i hela landet.

Centerkvinnorna har länge arbetat för att sex och samlevnadsundervisning ska vara obligatorisk och schemalagd och anpassas efter ungas behov. Jämställdhet, samtycke och porrkritiska perspektiv måste få större utrymme i läroplanen. I Januariavtalet finns inskrivet att sex- och samlevnadsundervisning ska vara en obligatorisk del av lärarutbildningen. Nu vill vi se att regeringen följer upp detta!

Sofia Jarl

Förbundsordförande Centerkvinnorna

Kajsa Lander

Avdelningsordförande Nyeds Centerkvinnor

Anne Hellstedt Petersson

Vice avdelningsordförande Nyeds Centerkvinnor

Artikeltaggar

AICenterkvinnornaInternetLedareProstitutionSverige