Hoppa till huvudinnehållet

Första lodjuret skjutet

Publicerad:

Nu har årets licensjakt på lodjur startat. I år får sammanlagt 67 lodjur skjutas, varav nio av dessa är i Värmland. Första lodjuret sköts redan under fredagen i Köping, Västmanlands län.

Varje år bestämmer Länsstyrelsen hur många lodjur som får skjutas beroende på hur stor lodjurspopulationen är. I år har myndigheten bedömt att det är totalt nio lodjur i Värmlands län som får skjutas.

– Vissa år är det inte jakt alls och det beror inventeringsresultat. Det kan därför variera år till år, säger David Höök, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Årets jakt är uppdelat på två jaktområden i Värmland, men den tidiga våren kan försvåra jakten då snön kan behövas.

– Det underlättar med snö när jägarna ska spåra. Man sätter sig nog inte och väntar på att den dyker upp som man gör i annan jakt, , säger David Höök.

I ett av jaktområdena är det relativt hög täthet av tamdjur, något som kan öka risken för angrepp ifall antalet av lodjur inte kontrolleras.

– Hundar kan få sig en omgång när de sökt upp lodjuret, men det är inte vanligt att det blir med en dödlig utgång. Däremot kan vissa individer inse att det är behagligt att äta får ibland, men det är väldigt individberoende, säger David Höök.

Jakten får bedrivas fram till 31 mars eller till dess att Länsstyrelsen avlyst jakten.

Artikeltaggar

JaktLänsstyrelsenLodjurNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.