Hoppa till huvudinnehållet

Ulf Malmros: "Nästan alla karaktärer finns på riktigt"

Publicerad:

En värmländsk skröna, en kultfilm som hela tiden når nya generationer. Nu streamar Svt gangsterkomedin "Smala Sussie" som för varje år når en allt större publik runt om i världen.

NWT pratar med skaparen Ulf Malmros som själv är både är överraskad och tagen av uppmärksamheten kring filmen.

Mord och stulna pengar, knark, pizza och spikpistoler. Ingredienserna är ofantligt många i Ulf Malmros komedi "Smala Sussie" som hade premiär 2003. Filmen ses av de flesta som värmländsk, och visst, den fiktiva orten Bruket där det mesta av handlingen utspelar sig är en direkt kopia av Molkom, det lilla värmländska samhället där Ulf Malmros växte upp. Men inte en enda scen är inspelad i Värmland, det mesta är inspelat i Dalsländska Bengtsfors. Det är dit många norska fans av filmen nu reser för att besöka de olika specifika inspelningsplatserna.

– Ja, folk i Bengtsfors har berättat att många kommer och frågor om var någonstans scenerna är inspelade, säger Ulf Malmros med en röst som avslöjar att han både är överraskad och förtjust.

– Ursäkta om jag låter kaxig, men om filmen är stor i Sverige så är den ännu större i Norge. Den verkar dessutom hela tiden vandra vidare till nästa generation.

Han njuter av tidig vårsol på en parkbänk framför Karlbergsslott i Stockholm.

– Filmen är populär även utanför Norden. Jag har fått rapporter från bekanta som varit i Korea och sett filmen stå i dvd-hyllorna hemma hos folk. Jag har fått brev från människor i Texas, San Fransisco och New York som öser beröm över filmen.

Att det bildas en kult kring vissa kulturella uttryck är vanligt. "Smala Sussie" ses i dag som en kultfilm som följs av en fandyrkan inte olik den som omger Bröderna Coens "The Big Lebowski". "Smala Sussie" berättas genom tillbakablickar och filmens utseende vad gäller klipp och berättartempo har mer gemensamt med musikvideos och reklamfilm än med traditionell svensk filmestetik.

– Filmen har uppenbarligen något som gör att den hittar en ny publik hela tiden. Mina barn har kompisar som kollar på "Smala Sussie" under sina förfester. Och de är ju födda på 00-talet, fortsätter Ulf och berättar att när filmen visades linjärt i Svt i lördags parkerade sig hela familjen i soffan och skrattade mest gjorde hans 22-åriga son.

– Vilket gjorde mig oerhört stolt!

Tuva Novotny spelar Sussie.
Tuva Novotny spelar Sussie. Foto: Sandrews

Men "Smala Sussie" var verkligen ingen succé på förhand. Ulf Malmros berättar om att finansieringen var svår, budgeten landade till slut på blyga 13,5 miljoner. Samtidigt så bäddade begränsningarna för smarta lösningar.

– Folk fattade inte vad det var vi skulle göra. Vår idé möttes inte av ett halleluja. Producenten hade inte en aning, han höll på med en Lars Norénfilm parallellt som var mycket "finare". Men det gjorde samtidigt att vi fick vara i fred. Så vi kunde hålla på bäst vi ville.

Han pratar varmt om den lokala uppbackningen på inspelningsplatsen.

– Det kändes som att hela Dalsland backade upp oss! När vi spelade in scenerna med Miss motor-tävlingen ställde alla upp gratis med bilar och tusen pers var statister. Politikerna i Bengtsfors backade upp oss till hundra procent. Hela bygden var som en öppen famn!

Vid premiären möttes filmen av mestadels positiva recensioner.

– Kritiken var bra faktiskt, ingen sågning vad jag minns. Fast under premiärvisningen var det folk som tyckte att den var vedervärdig, säger han och skrattar åt minnet.

– Mottagandet från biopubliken var väldigt avvaktande. Mycket på grund av det här med dialekt, det var ju något nytt. Jag fick hela tiden förklara att jo, de här människorna pratar så här, nej, de gör sig inte till. De hittar inte på dialekten, de låter så här på riktigt.

– En annan rolig grej – Stockholmsjournalisterna frågade om jag skulle våga åka hem till Värmland efter att ha gjort den här filmen. Men det var tvärt om – i Värmland togs filmen emot otroligt bra! Björn berättade om någon insändare i NWT som tyckte att filmen var hånfull, men i övrigt var det stående ovationer. Det var fint.

Björn Ling, Ulf Malmros, Tuva Novotny och Jonas Rimeika i december 2002 under lanseringen av "Smala Sussie".
Björn Ling, Ulf Malmros, Tuva Novotny och Jonas Rimeika i december 2002 under lanseringen av "Smala Sussie". Foto: JESSICA GOW

"Pulp fiction"

När Ulf Malmros bytte Molkom mot Stockholm fokuserade han på historier som inte bottnade i hans bakgrund. "Smala Sussie" ändrade på det. Här fanns möjligheten att måla upp en värld fullproppad av historier, skrönor och anekdoter från hans ungdom.

– Jag tror de flesta av oss går omkring med hundratals historier från uppväxten. Just att få plats med så många anekdoter i en film är svårt, det är därför filmen berättas genom flashbacks, på så sätt kunde vi dutta in en massa korta smågrejer som visade vilka karaktärerna var.

Figurer som Björn Lings Pölsa och Johan Östlings Micke 13 presenteras för tittaren genom en rad korta anekdoter hämtade ur deras liv. På så vis tar de form och blir verkliga.

– På så sätt kunde jag lägga i scener som den när den sista biten av "Pulp fiction" saknas på biografen och föreståndaren i stället får berätta hur filmen slutar. Det är direkt hämtat från Solhälla, biografen i Molkom. Det har hänt på riktigt.

Foto: Sandrews

Filmens handling läggs fram som genom pusselbitar. Sussie (som spelas av Tuva Novotny), hennes bror Erik (Jonas Rimeika) berättar för Mikael Nyqvists mafiosokaraktär om hur allt gått till. En ofta absurd historia som tar många omvägar och oväntade vändningar.

– Manuset skrevs väldigt snabbt. Vilket jag i dag efter alla år i filmbranschen insett är väldigt bra. Då hinner man inte tänka efter och analysera, utan man kör på magkänslan. Två veckor tog det att göra ett första utkast, det är egentligen alldeles för kort tid, men arbetet var så lustfyllt så det gick så lätt. Det var samma sak med själva inspelningen.

I filmens medverkandelista står Petteri Nuottimäki med som manusförfattare.

– Jag fick en förfrågan om att filma hans manus som handlade om en dåre som gick omkring med ett huvud i en konsumkasse. Typ. Men manuset hade en del sköna karaktärer och en absurditet som jag gillade. Jag tog ungefär fem procent av det manuset och byggde "Smala Sussie" utifrån det.

Hur stor del av anekdoterna är verklighetsförankrade?

– Väldigt stor del. Filmens ram med mordhistorien är konstruerad, men nästan alla karaktärer är verkliga. Men jag känner inte att jag kan berätta om dem eftersom det är människor som lever och finns på riktigt. Det är människor som jag hört talas om eller känt till under mina år i Molkom. Det skulle kännas taskigt att börja nämna namn och så vidare.

Björn Ling i rollen som Pölsa.
Björn Ling i rollen som Pölsa. Foto: Sandrews

För knäppa saker

Ulf Malmros gör ett försök att berätta om hur han själv upplever själva manusprocessen.

– Att skriva manus är en blandnigen mellan att improvisera och tänka fritt och göra en väldigt noggrann orkestrering. Och det är svårt att förklara vad som plockar fram lusten. Jag skulle tro att i just det här fallet berodde det mycket på att jag länge hade hållit tillbaka min uppväxt. Det var självklart att filmen skulle utspela sig på landet, men inte nödvändigtvis i Värmland. Men när jag bestämde mig för det så körde jag fullt ut!

– Många grejer som händer i livet är för knäppa för att hitta på. Jag kunde ösa ur all galenskap och sköna historier jag hade från min tid i Molkom på 70- och 80-talen.

Filmen blandade etablerade ansikten som Kjell Bergqvist och Mikael Nyqvist med helt färska förmågor.

– Micke och jag var bästa kompisar på den här tiden och hade gjort en film tillsammans tidigare. Han hängde på utan att ha läst manus. Kjell var också en polare. Kjelle får fortfarande höra om hans roll som polisen Davidsson, speciellt när han träffar riktiga poliser.

I “Smala Sussie” spelar Kjell Bergqvist polismannen Davidsson.
I “Smala Sussie” spelar Kjell Bergqvist polismannen Davidsson. Foto: Sandrews

Den har filmen har gjort en speciell resa.

– Ja, det är fantastiskt. Jag är oerhört stolt över filmen även om den inte känns som min längre. Den lever sitt eget liv. Det skulle vara kul att göra något liknande, något i samma anda.

"Ack Värmland" kan väl ses som en avknoppning?

– Till viss del. Men en del av grejen är att "Smala Sussie" är ganska mörk egentligen. Den handlar ju om saker som död, utanförskap och knark. Den har ett lager som inte passar sig i en komedi som ska visas i TV4 på prime time. Men visst finns det ett släktskap.

Är "Ack Värmland" skrinlagt?

– Jag vet inte. Problemet är att få ihop gänget. Just nu finns inga planer, men jag vet inte, kanske framöver.

Nästa projekt för dig?

– Just nu skriver jag på en tv-serie och ett par långfilmsprojekt. Som vanligt. Vi får se vilka som blir av. Jag jagar hela tiden den där fantastiska storyn, hittar jag den flödar det på bra.

"Smala Sussie" ser du fram till och med 11 mars här.

Björn Ling
Björn Ling Foto: Carl Edlom
Ulf Nordström
Ulf Nordström Foto: Carl Edlom

Artikeltaggar

BengtsforsBjörn A. LingDalslandFilmMolkomNöje/KulturNyheterSVTTuva NovotnyUlf Malmros

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.