Fasaskogen med dess sju naturreservat inom tre kommuner har genomgått en pånyttfödelse de senaste två åren. Ett tjugotal personer som deltagit i arbetet möttes i Rönningshyttan, öster om sjön Ölen i Södra Kilsbergen, under onsdagen för att blicka framåt.
Det ryker från en av de nya eldstäderna, just den här placerad vid kojan i Rönningshyttan, som Fälttjänst i Degerfors byggt tidigare.
Solens strålar har precis nått fönstret i kojan under onsdagsmorgonen, som för tillfället är i besittning av områdets eldsjälar som Åke “Fôggel-Åke” Jansson, Anders Norudde och Torbjörn Carlsson.
– De flesta av oss var med på första mötet i Örebro för två år sedan när regionen och länsstyrelsen lyfte folkhälsan i ett evenemang. Fasaskogen var ett av seminarierna, där ett tjugotal personer medverkade och sedan fortsatte vi att processa våra tankar i den här arbetsgruppen, säger Britt-Marie Room-Östberg, entreprenörsutvecklare vid Degerfors kommun.
Tjugotal representanter deltog
I Rönningshyttan under onsdagen fanns också representanter från kommunerna, markägare och andra intressenter. Naturligtvis även de tre toppolitikerna från Degerfors som ville frottera sig med naturområdet - kommunalråden Muris Beslagic (S), Anna Nordqvist (M) och oppositionsrådet Kim Bäckström (V).
Debut för kommunalråden
För de nya kommunalråden var det dock första besöket i just Rönningshyttan, båda lovade att delta på arbetsgruppens möten framöver, som de tidigare inte fått inbjudan till.
– Jag vet mycket väl att området har mycket att erbjuda och har en potential. Det är viktigt att vi företrädare visar engagemang och jag vill rikta ett stort varmt tack till alla som arbetar ideellt, ni ska veta att ni gör ett hårt och viktigt arbete, sa Muris Beslagic (S).
Sju naturreservat i området
Inom det natursköna området på totalt 2,8 hektar, som även gränsar till Karlskoga och Lekebergs kommun ryms totalt sju naturreservat.
– Här ska det byggas en portal till Fasaskogen, den ska stå klar till områdets invigning den 24 maj, då vi tänker göra ett avstamp efter satsningarna som gjorts under de senaste två åren. Gruppen har bjudit in hela kommunstyrelsen för korvgrillning, den bästa maten i skogen, säger Åke Jansson.
Tydliggjort vandringslederna
Sedan arbetsgruppen bildades har mycket hänt i området: Länsstyrelsen har märkt upp stigarna i naturreservaten och naturskyddsföreningen har i sin tur märkt ut stigarna som binder emellan reservaten.
Arbetsgruppen har tagit fram smultronställen, de platser som är extra värda ett besök och Fälttjänst i Degerfors har fått pengar från Länsstyrelsen för att anlägga sex nya grillplatser. Samtidigt har ett 15-tal frivilliga guider utbildats som framöver kan guida i området.
Nya kartor och skötselavtal väntar
Framöver återstår mycket arbete dels ska de nya kartorna spridas ut, däribland på kommunernas hemsidor, skötselavtalen av området ska ses över och gruppen hoppas tillsammans hitta fler entreprenörer.
– Det här är ett område som kan utvecklas till ett turistparadis, utan överord tror jag vi skulle kunna locka väldigt många svenska som utländska turister, om vi bara hittar entreprenörer som kan erbjuda boende och paketlösningar, säger Torbjörn Carlsson, som representerar fiskevårdsföreningarna.
Saknar motstycke i Mellansverige
Åter till den mysiga kojan, där Åke Jansson ber om någon sekunders tystnad för att läsa ur en turistbok:
– Hela Fasaskogen har kommit att bli ett vandringsområde som saknar motstycke i Mellansverige, läser han.
Tidningen besökte innan mötets öppnande och vittnade om att samtliga deltagare spred lovord över området och markerade tydligt att hoppet lever om att utveckla området till ett turistnäste.
Läs mer:
Fasaskogens leder tydliggjorda