Låna brädspel, tumstock och ukulele - på biblioteket

Miljö
PUBLICERAD:
Har du varit i behov av ett tapetserarbord, men känt att det varit ett “onödigt” köp.
Nu kan du låna ett på biblioteket plus mycket annat än bara böcker genom det som Karlstads kommun kallar för Hållbara lån.

Med start vecka nio kan man på biblioteket på Kronoparken och Vålberg låna bland annat brädspel, verktyg, instrument och ett tapetserarbord.

Billigt, enkelt och bra för miljön

Karlstad kommun skriver i sitt pressmeddelande att: “Som ett led i att utveckla servicen på kommunens bibliotek och göra skillnad i karlstadsbornas vardag erbjuder nu två bibliotek Hållbara lån, som alternativ till onödiga köp.”

Vad finns det att låna?

På Vålbergs bibliotek finns bland annat olika brädspel, boule, pussel, xylofon, bongotrumma, Twister, en musiklåda med rytminstrument, borrmaskin/skruvdragare och en verktygslåda med bland annat hammare, tumstock, plåtsax och skiftnyckel.

På Kronoparkens bibliotek finns bland annat olika brädspel, en discokula, stäminstrument, ukulele, mikrofon till mobil, musiklåda med olika instrument, verktygslåda med bland annat insexnyckel, vattenpass och borrsats samt ett tapetserarbord.

Källa: Karlstads kommun

Varför inte låna en hel verktygslåda på biblioteket på Kronoparken.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Karlstad kommun hoppas med detta initiativ väcka människors intresse för att dela och låna saker av varandra.

Hur går det till?

Lånetiden är 14 dagar, låntagaren kan göra ett omlån efter den tiden, lämnar man tillbaka för sent kostar det 10 kronor per påbörjad vecka och tappar man bort lånet blir man ersättningsskyldig den summan som prylen köptes in för. För att låna behöver man vara minst 18 år. Det går inte att reservera och lån och tillbakalämning sker på respektive bibliotek.

Källa: Karlstads kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.