Hoppa till huvudinnehållet

Inredaren tipsar: Så lyckas du med detaljerna

Publicerad:
Abbe Nord brinner för inredning.
Abbe Nord brinner för inredning. Foto: Frida Johansson

– Våga ta i när du väljer detaljerna till din inredning.

Det tipset ger Abbe Nord om du ska lyckas med din inredning. Han är snart färdigutbildad inredare och beskriver det som en konstform.

Det är små detaljer som kan avgöra intrycket av ett rum. Det kan vara allt från hur stor matta du valt i vardagsrummet till var du har placerat belysningen.

Egentligen finns det inga rätt eller fel när det kommer till hur man ska inreda ett rum, det viktigaste är alltid att du själv trivs och tycker att det är fint. Men vi är nog många som har kliat oss fundersamt i huvudet och undrat varför det inte blir lika snyggt som i katalogen. Och det finns gott om knep att ta till för att skapa en snygg helhet, menar Abbe.

– Man brukar prata om balans och flöde i ett rum, och det låter kanske lite flummigt. Men det innebär till exempel man kan ha något från varje element i rummet. Försök få en blandning av växter, metall, trä, textilier och belysning, säger han.

Balans kan handla om att slänga in en fårskinnsfäll när du har en industriell stil med mycket metall, eller att välja textilier i varmare toner om du har en kall färg på väggen.

Abbe beskriver sin egen stil som lyxigt bohemiskt. Han väljer gärna jordnära toner, mycket växter och en blandning av gammalt och nytt. Samtidigt som det finns många detaljer ska det kännas ordningsamt och rent.

– Men jag brukar egentligen inte tänka stilmässigt utan jag jobbar med ett helhetsintryck, att hitta rätt känsla, förklarar Abbe.

Abbe är en flitig loppisbesökare och fyndar ofta. Stora delar av inredningen är begagnat.
Abbe är en flitig loppisbesökare och fyndar ofta. Stora delar av inredningen är begagnat. Foto: Frida Johansson

Han bor just nu i Södra Råda på den gamla familjegården. På tomten finns en bod som han inrett för att trivas. Ytan är mindre än vad han är van vid. Han flyttade från 70 kvadratmeter till 14. Men med rätt tänk kan ytan användas väl. Abbe menar att det är bra att våga tänka stort.

– Det är bättre att ha en stor möbel än flera små, det ger ett bättre intryck, säger han.

Det samma gäller mattor och växter. Istället för att ställa en rad med små växter i fönstret kan en större växt i rummet se bättre ut. Att arbeta med olika nivåer kan också lyfta inredningen. Ställ blomman på en piedestal eller en trave böcker för att skapa höjd.

 • Abbe Nord utbildar sig till inredare och hemstylist.
  Abbe Nord utbildar sig till inredare och hemstylist. Foto: Frida Johansson
 • Använd dina utrymmen på ett annorlunda sätt.
  Använd dina utrymmen på ett annorlunda sätt. Foto: Frida Johansson
 • Abbe har inrett sina föräldrars sovrum. Här har han kompletterat de kalla tonerna på väggen med varmare färger på möbler och textilier.
  Abbe har inrett sina föräldrars sovrum. Här har han kompletterat de kalla tonerna på väggen med varmare färger på möbler och textilier. Foto: Frida Johansson
 • Blanda nytt och gammalt i olika material.
  Blanda nytt och gammalt i olika material. Foto: Frida Johansson

Att inreda ett rum innebär inte bara att ställa in rätt möbler. Börjar man med ett helt tomt rum kan det vara läge att se över vad man tycker om och inte.

– Har du ett golv som dödar helhetskänslan kanske det är bättre att byta det än att lägga alla pengar du har på en ny soffa, säger Abbe.

Han förespråkar själv att ta en sväng på second hand för att hitta unika och prisvärda möbler.

– Kristinehamn är väldigt lyxigt om man gillar loppisar, säger Abbe.

Artikeltaggar

Abbe NordFamiljHem och inspirationInredningKristinehamnSödra Råda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.