Alex Ntastsos, till vardags barista på Löfberg Rosteri & Kaffebar i Stockholm, försvarade i helgen mästerskapstiteln i Latte Art vid svenska Kaffemästerskapen i Alingsås.
– Jag har tränat omkring två timmar om dagen sedan november förra året, säger Alex som därmed var bättre förberedd än någonsin och nu ser fram mot att få tävla i VM i Berlin i juni.
Alex – som tidigare har studerat arkitektur och som jobbat som barista sedan 2007 – deltog även i 2018 års VM som hölls i Brasilien. Här slutade han på 28 plats.
Latte Art-tävlingen består av flera moment, men går i korthet ut på att göra snyggast mjölkmönster i en espresso. Domarna tittar bland annat på kreativitet, symmetri, svårighetsgrad och hur silkeslent och krämigt mjölkskummet är.
Vad är det svåraste med att tävla i Latte Art?
– På scenen har du tio minuter på dig att göra i ordning tre koppar kaffe och det svåra är att få både teknik och mönster så bra som möjligt.
Vad dricker du själv helst för kaffe?
– Jag föredrar Cappuccino eller en Flat White.
En Flat White kan beskrivas som dubbel espresso med varm skummad mjölk som serveras i en cappuccinokopp. Enligt monteriva.se vill man ha mängden av en cappuccino, men mjölken ska vara skummad som en caffè latte. Proportionerna ska vara 1/3 espresso och 2/3 slät skummad mjölk.
– Det är en av de hetaste kaffetrenderna just nu.