Alex försvarade sin titel i Latte Art

Publicerad:
– Nu ser jag fram mot att representera Sverige i VM. Målsättningen är att ta Sveriges bästa placering någonsin, säger Alex Ntatsos efter segern i Latte Art vid Svenska Kaffemästerskapen. Foto: Löfbergs

Alex Ntastsos, till vardags barista på Löfberg Rosteri & Kaffebar i Stockholm, försvarade i helgen mästerskapstiteln i Latte Art vid svenska Kaffemästerskapen i Alingsås.

– Jag har tränat omkring två timmar om dagen sedan november förra året, säger Alex som därmed var bättre förberedd än någonsin och nu ser fram mot att få tävla i VM i Berlin i juni.

Alex – som tidigare har studerat arkitektur och som jobbat som barista sedan 2007 – deltog även i 2018 års VM som hölls i Brasilien. Här slutade han på 28 plats.

Latte Art-tävlingen består av flera moment, men går i korthet ut på att göra snyggast mjölkmönster i en espresso. Domarna tittar bland annat på kreativitet, symmetri, svårighetsgrad och hur silkeslent och krämigt mjölkskummet är.

Vad är det svåraste med att tävla i Latte Art?

– På scenen har du tio minuter på dig att göra i ordning tre koppar kaffe och det svåra är att få både teknik och mönster så bra som möjligt.

Vad dricker du själv helst för kaffe?

– Jag föredrar Cappuccino eller en Flat White.

En Flat White kan beskrivas som dubbel espresso med varm skummad mjölk som serveras i en cappuccinokopp. Enligt monteriva.se vill man ha mängden av en cappuccino, men mjölken ska vara skummad som en caffè latte. Proportionerna ska vara 1/3 espresso och 2/3 slät skummad mjölk.

– Det är en av de hetaste kaffetrenderna just nu.

Artikeltaggar

BrasilienKarlstadLöfbergsNyheterStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare