Hoppa till huvudinnehållet

Nationellt problem med obehöriga lärare

Publicerad:
Skolbesök i Årjäng för riksdagspolitiker och lärarnas riksförbund.
Skolbesök i Årjäng för riksdagspolitiker och lärarnas riksförbund. Foto: Maria Westin Nilsson

Många glesbygdskommuner har svårt att hitta behöriga lärare. Vad man kan göra åt det blev en av punkterna när Lärarnas riksförbund och riksdagspolitiker möttes i Årjäng.

En god arbetsmiljö räcker inte. Det krävs mer för att locka behöriga lärare till glesbygdskommuner som det finns flera av i Värmland.

När Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, och riksdagspolitikern Gunilla Svantorp (S), ny ordförande i utbildningsutskottet, möttes i Årjäng på fredagen var det ett av de ämnen som kom upp.

– Det är svårt med kompetensförsörjningen och det är inte bara här utan det är ett nationellt problem med obehöriga lärare i små kommuner, säger Åsa Fahlén.

– Det positiva med att jobba här den goda arbetsmiljön. Lärarna trivs bra i Årjäng. De blir lyssnade på och kan göra sin röst hörd, de är oerhört flexibla och känner varandra och näringslivet, fortsätter hon.

För just det man kan göra är att jobba med arbetsmiljön.

– Men det handlar även om lönen. Om lönerna höjs signalerar det till samhället att det här jobbet är viktigt och det leder förhoppningsvis till att fler utbildar sig till lärare. Sedan kan skolledningen uppmuntra obehöriga lärare att utbilda sig samtidigt som de arbetar. Och när de är behöriga ska det synas i lönekuvertet, säger Åsa Fahlén.

Dagen innehöll ett digert program med besök på Årjängs Gymnasieskola och vuxenutbildning, skollunch och besök på Nordmarkens skola.

– Vi har fått jättefina dragningar under dagen. De arbetar väldigt bra gemensamt mellan lärare, fack, skolledning och kommunledning. De är inte alltid överens men har ett bra diskussionsklimat.

– Sen ser kommunen skola och utbildning som en investering och inte som en kostnad. Det blir bättre för både individen och samhället att klara sin skolgång.

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund och värmländska riksdagspolitikern Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet möttes i Årjäng.
Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund och värmländska riksdagspolitikern Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet möttes i Årjäng. Foto: Maria Westin Nilsson

Ett syfte för henne med Årjängsbesöket var också att få prata med Gunilla Svantorp (S) i egenskap av ordförande i utbildningsutskottet.

– Det är en del spännande punkter som januariavtalet och förslaget att utreda ett statligt huvudmannaskap vilket jag tycker är bra. Precis som förslaget om tioårig grundskola. Likvärdigheten i hela landet är viktig, alla barn har rätt till samma utbildning. Det ska vi prata om nu, säger Åsa Fahlén.

Artikeltaggar

ÅrjängÅsa FahlénGunilla SvantorpNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.