Låt inte samhället infiltreras av kriminella

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Avslöjandet att Hells Angels och andra kriminella har lyckats infiltrera Arlanda är djupt oroväckande. Det måste kontrolleras bättre vilka som faktiskt får jobba på skyddsobjekt som flygplatser.
Arlanda – en rövarkula?
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den som kan sin moderna musikhistoria är bekant med rockkonserten Altamont Free Concert som anordnades i Kalifornien en vinterdag i december 1969. Till skillnad från Monterey Pop Festival 1967, som ibland tillsammans med "the summer of love" anses som en inledning på hippie-eran, och Woodstockfestivalen sommaren 1969, som utgjorde dess klimax, så kan Altamont Free Concert ses som erans förnedrande slutpunkt, som sedan mynnar ut i det drogromantiska och libertinska 60-talets baksmälla – 70-talet. Konserten blev ökänd bland annat eftersom Hells Angels anlitades som säkerhetsvakter, en historia som slutade med att en av Hells Angels medlemmar med kniv högg ihjäl en 18-årig afroamerikan – allt medan Rollings Stones spelade deras blivande klassiker "Sympathy for the Devil".

Man skulle ju vilja tro att det krävs ett gäng sönderdrogade musikartister för att komma på idén att anlita kriminella mc–knuttar som säkerhetsvakter. Men det visar sig att det tydligen räcker alldeles tillräckligt med att vara en vanlig medelsvensson som jobbar på Arlanda.

Enligt ett avslöjande reportage av reporten Federico Moreno i Kvällsposten, baserat på läckta uppgifter från en hemlig polisrapport, tycks Arlanda nämligen närmast krylla av medlemmar från ett flertal kriminella nätverk. Underrättelserapporten skriver att "anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk". Bland andra nämns Märstanätverket, Husbynätverket, Hells Angels MC och nätverk Tyson. Alla har de personer på strategiska positioner som till exempel på landningsbanan eller flygplatskontrollanter, som gör säkerhetskontroller och röntgar bagage. Det är i detta samband man får se den omskrivna händelse i december då det visade sig att en passkontrollant hade gjort olagliga sökningar i polisregistret på två personer som senare mördades.

Att de kriminella gängen infiltrerar Arlanda på detta sätt är så klart genomtänkt från deras sida. Därigenom får de makt över vad som passerar säkerhetskontrollerna och kan till exempel mot betalning låta visst slinka igenom. Perfekt om man vill syssla med exempelvis narkotikasmuggling.

Så får det naturligtvis inte vara. Det är ju fullkomligt absurt. Banditer, smugglare eller folk som står i beroendeförhållande till kriminella gäng skall inte sitta på positioner som kräver förordnande från Polismyndigheten. I synnerhet inte på landets största flygplats, ett skyddsobjekt. Det hela låter som taget ur en amerikansk film om maffian under alkoholförbudstiden. Vore det inte för att det är så allvarligt skulle man nästan vara frestad att skratta åt situationen.

När IS-återvändaren landar på Arlanda, eller någon rysk spion, så kanske man skulle ha en skylt förberedd: Välkommen till Sverige. Landet utan försvar, där fängelserna inte räcker till, polisen tyngs ned av gängvåldet, cybersäkerheten försummas – och Hells Angels sköter gränskontrollerna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.