Får det lov att vara en semla och ett glas madeira?

Publicerad:

I dag är det Fettisdagen. Många har säkert redan smaskat i sig en och annan grädd- och mandelmassefylld bulle. Vi kollade med tre personer hur de ser på semlan och vad man kan dricka till.

Gustav Fagerman
Gustav Fagerman Foto: Jessica Pettersson/NKP Arkiv

Gustav Fagerman

Gustav Fagerman arbetar till vardags på Artisan i Karlstad. 2018 utsågs han till årets bagare i Sverige.

Han tycker att man kaffe med skummad mjölk passar bra till bullen.

Vad är en semla för dig?

– Jag gillar klassiska semlor. En bulle, lättvispad grädde och en god mandelfyllning. Inga nymodigheter.

Hur många semlor brukar det bli på ett år?

– Jag äter väldigt få, det blir kanske tre stycken på en säsong, en i januari, en i februari och en i mars. Det finns de bagare som tar en om dagen, men jag tycker att det finns roligare grejer att stoppa i sig.

Bästa semlan du har ätit?

– Den bästa semlan äts direkt man gjort den. Bullen ska inte ha sett kylen och grädden ska vara på gränsen till för lite vispad och crunchy fyllning som smakar mycket mandel. Sen har jag såklart ätit kompisarnas semlor, och de är bra.

Finns det någon dryck som passar bra till?

– Jag tänker kaffe, annars kanske mjölk passar. Men jag skulle ta en kaffe, kanske någon med skummad mjölk.

Så ska semlan vara

Bullen

– Den ska innehålla mycket kardemumma, och jag gillar inte för luftiga bullar. Den ska vara mjuk, men man ska inte ha ägg i degen får då blir det för luftigt. Så egentligen ska man han en klassisk vetedeg, som är bra jäst och bakad kort tid på hög temperatur.

Locket, runt eller trekantigt?

– På bageriet klipper vi en triangel ur bullen, så locket är en del av bullen. Jag föredrar trekantiga lock framför runda.

Florsocker, ja eller nej?

– Det tycker jag att man ska ha, för syns skull.

Grädden

– Den ska vara väldigt lättvispad och krämig. Stoppa gärna grädden i frysen en stund innan, likaså med bunken och vispen. Jag fördrar en neutral grädde, annars blir bullen för sött.

Fyllningen

– Grunden är en ekologisk mandelmassa, därefter har vi i ekologiska mandlar som vi har mixat grovt. Vi har även i bland annat sirap. Det blir en fyllning med crunch, som är söt och har mycket mandelsmak. Det viktigaste är att man använder sig av ekologiska ingredienser så man inte stoppar i sig besprutade livsmedel.

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist Foto: Anders Wiklund/TT

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en folkkär profil, krögare samt adjungerad professor i matkonst vid Norsk hotellhøgskole.

Han tycker att man kan ha marsipan i grädden om semlan är liten.

Vad är en semla för dig?

– Det är en föraning om att framför allt våren är på gång, men mycket också ett synintryck som har fastnat på näthinnan, som man vet hur den ska se ut.

– För mig är det också en föraning om påsken.

Under vilken period äter du semlor?

– Man ska egentligen inte äta dem förrän fettisdagen, men nu kommer de så tidigt och man blir sugen. Men jag brukar i alla fall vänta till i mitten av januari.

Hur många semlor brukar det bli på ett år?

– Det har blivit så att jag de senaste åren åkt på att göra semmeltest, hittills har jag gjort tre stycken. Bland annat har jag testat årets trendigaste semlor och där fanns bland annat en vegetarisk semla med kokosmjölk. Den serverades i plastmugg. Det var det äckligaste jag ätit. Infant äckligt! Sen fanns den en semmelgröt, vilket var nästan ännu äckligare. Det var inget bakverk.

– Men det har blivit så att jag har bjudit på semlor om vi haft sammanträden eller personalmöten på tisdagar. Det är festligt och alla blir glada. Men jag äter inte varje vecka och när jag äter är det bara på tisdagar.

Bästa semlan du har ätit?

– Minnen är emotionellt styrda, och de smakade som bäst när man var barn när man hade bakat dem. De var lite hårdare än de är i dag och serverades med varm mjölk och kanel. Marsipan ville man ha och mamma köpte en extra marsipanstång så vi fick en extra bit att lägga i. Och så hade man lite florsocker på. Den varma mjölken blöte upp bullen. Locket tog man av och la lite marsipan i.

Finns det någon dryck som passar bra till?

– Jag tycker att man kan, när man går mot Kristi död, ta ett glas madeira, då får man syndernas förlåtelse. Madeira var vårt sakramentsvin. Sverige var enda landet som hade just madeira som sakramentsvin, och det hade vi i nästan 100 år. Från sent 1800-tal till efter kriget. Sen kom sherryn och slog ut madeiran, men inte som sakramentsvin såklart.

Så ska semlan vara

Bullen

– Får man dem mindre kan bullen vara sötare tycker jag.

Locket, runt eller trekantigt?

– Det beror på hur stora de är, är de större kan man ha trekantiga. Är de små kan man dem som en bakelse och där kan man ha runda tycker jag.

Florsocker, ja eller nej?

– Det kan man ha på lite så blir det elegant.

Grädden

– Den får inte vara för fast, den ska vara lagom. Om man gör dem som en bakelse kan man smaksätta med riven marsipan, men serveras de som en dessert så vill man ha marsipanen i bullen.

Fyllningen

– Man vill gärna ha en bra marsipan som man kan sätta upp med riven mandel.

Lena Sewall
Lena Sewall Foto: Marianne Eriksson/NWT Arkiv

Lena Sewall

Lena Sewall är matskribent och prisbelönt författare.

Hon tycker att fyllningen ska vara hemmagjord.

Vad är en semla för dig?

– När det gäller fastlagsbullar är jag en riktig traditionalist. Jag gillar gammaldags semlor med hemmagjord mandelmassa, som inte är så söt som den i de köpta semlorna vanligtvis är. Inte några konstiga semlor!

Under vilken period äter du semlor?

– Bara under fastlagen!

Hur många semlor brukar det bli på ett år?

– En eller två.

Bästa semlan du har ätit?

Det är nog min mammas hembakade semla serverad i djup tallrik med het mjölk som jag fick när jag var barn. I viss konkurrens med den semla mästerbagerskan Viola Karlsson i många år bjudit oss som arbetar ideellt i Föreningen Värmlandslitteratur på, alltid på Fettisdagen! eller den som husgrannen Erik Blomberg bakar och bjuder sin familj och mig på.

Finns det någon dryck som passar bra till?

Kaffe eller mjölk.

Så ska semlan vara

Bullen

"En gammaldags rund bulle med avskuret lock och med fyllning av mandelmassa, som inte ska vara alltför söt, och vispad grädde."

Locket, runt eller trekantigt?

"Runt."

Florsocker, ja eller nej?

"Gärna ett tunt lager siktat florsocker över semlan."

Grädden

"Ska vara helt osötad!!!"

Fyllningen

"Gärna hemmagjord mandelmassa, om inte, gärna utspädd med lite mjölk eller grädde och mald mandel.

Artikeltaggar

Carl Jan GranqvistHelgMat och dryckReceptSemla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare