Ett spöke går runt i EU

Signerat
PUBLICERAD:
Vi alla måste ta ansvar för Europas framtid, skriver Olle Ludvigsson.
Foto: Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Allas vår framtid är kopplad till Europas, och tveklöst är det så att vi behöver varandra. Är vi enade är vi också starkare och många av de utmaningar vi står inför kan inte Sverige lösa ensamt, skriver Olle Ludvigsson.

Signerat: Direkt från Europaparlamentet

Karl Marx skrev en gång att ett spöke går runt i Europa. En passande beskrivning för den tid som var då. Ett spöke som vandrade från land till land, med stor påverkan på den då rådande samhällsordningen, och som skrämde slag på dåtidens makthavare.

Symboliken med vår egen situation idag är slående, men med skillnaden att det nu handlar om extremister och nationalister. Land efter land inom EU:s gränser faller för högerpopulismen. Därför tycker jag det känns så bra att vi i Sverige har valt en annan väg.

Nu riktas blickarna mot nästa vägskäl - valet till Europaparlamentet. Söndagen den 26 maj öppnar vallokalerna och vi ska välja våra ledamöter för de kommande fem åren. Det är ett oerhört viktigt val, tro inget annat! För vi står vid en korsning och det stundande EU-valet kommer i mångt och mycket att handla om grundläggande värderingar. Vilket Europa är det vi vill se framöver?

Vi alla måste ta ansvar för Europas framtid. Vi har ingen annan väg. Det finns gott om externa och interna krafter som vill se EU söndras och slutligen upplösas. Trump, Putin, Erdogan och Le Pen förenas i en gruppering som motarbetar den liberala demokratin som vi känner den. I EU-länder som Polen och Ungern utarmas rättsstatens principer, de mänskliga rättigheterna och principen om fria och oberoende medier. Individens frihet, skyddet av minoriteter och de ovan nämnda principerna måste även fortsättningsvis utgöra en ovillkorlig del av EU:s kärnvärden.

I detta sammanhang skulle jag gärna vilja citera Österrikes president Alexander van der Bellen, när han besökte Europaparlamentet. Han sa att det har blivit på modet att tvinga folk att välja; antingen nationalstaten eller Europa.

Jag delar van der Bellens uppfattning. Men detta ”antingen-eller”-perspektiv är direkt vilseledande och dessutom farligt. Allas vår framtid är kopplad till Europas, och tveklöst är det så att vi behöver varandra. Är vi enade är vi också starkare och många av de utmaningar vi står inför kan inte Sverige lösa ensamt; vare sig det handlar om att bekämpa klimatförändringarna, motverka skattefusk och aggressiv skatteplanering eller bekämpandet av gränsöverskridande terrorism.

De borgerliga och de högerextrema partierna är i majoritet i Europa och Europaparlamentet och just nu mobiliserar dessa arbetarfientliga partier för att få ännu mer makt och inflytande. När vi socialdemokrater vill skapa ett socialt och mera rättvist EU, med schyssta villkor, trygghet på arbetsmarknaden, och rättigheter för vanliga medborgare, då väljer moderaterna och högerpopulisterna att ställa sig bredvid och streta emot.

När populister och extremister vill se EU söndras och slutligen upplösas är våra ledord att istället utveckla och förbättra. Men för att kunna göra detta måste så många som möjligt vara med och bidra. Varje röst är lika viktig och det är ditt val.

Olle Ludvigsson (S)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.