Hoppa till huvudinnehållet

Selmas gode man polisanmäld

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se

Nyligen rapporterade NWT att utvisade Selma Yohannes smutskastats av sin gode man. Nu polisanmäls den gode mannen för trolöshet mot huvudman. Samtidigt framkommer ännu mer uppgifter om hur Selma motarbetats.

Selma motarbetades av sin gode man

16-åriga Selma Yohannes tvångsutvisades till Italien i november. Nu befinner hon sig på ett transitboende i Catania på Sicilien. Allt Selma vill är att komma hem till vännerna och skolan i Filipstad där hon varit bosatt.

I början av veckan uppdagades att Selmas gode man ett flertal gånger smutskastat henne i mejl till Migrationsverket.

Selma Yohannes
Selma Yohannes Foto: Privat

Fick inte ut handlingar

Nu polisanmäls den gode mannen för trolöshet mot huvudman av Selmas advokat Emilie Hillert vid Process Advokatbyrå. Samtidigt framkommer att den gode mannen även förhindrat Selma att ta del av handlingarna i sitt eget ärende.

– Det är fruktansvärt. Eftersom Selma önskade få del av sina handlingar åligger det den gode mannen att hjälpa henne med det. Men den gode mannen har tvärtom stoppat Migrationsverket från att lämna ut handlingarna, säger Emilie Hillert i ett pressmeddelande.

Advokat Emilie Hillert, Process Advokatbyrå
Advokat Emilie Hillert, Process Advokatbyrå Foto: David Dahlin

När Selma inte fick hjälp av sin gode man bad hon om hjälp från annat håll för att få ut alla sina handlingar från Migrationsverket. Migrationsverket informerade den gode mannen om att handlingarna skulle lämnas ut till Selma via ombud. Då gick den gode mannen in och stoppade det.

Den gode mannen instruerade även Migrationsverket att inte lämna ut de mejl som hon själv hade skickat i Selmas ärende till Selma. På uppmaning av den gode mannen stoppade Migrationsverket utlämningen av Selmas handlingar.

– Det finns ingen giltig ursäkt för den gode mannens agerande. Hon har satt sina egna intressen före Selmas. I syfte att skydda sig själv såg hon till att handlingarna inte lämnades ut till Selma. Det är direkt stötande fortsätter Emilie Hillert i pressmeddelandet.

“Gick bakom ryggen”

Nu har alltså den gode mannen polisanmälts.

– Av polisanmälan framgår att det är uppenbart att den gode mannens agerande har fått förödande konsekvenser för Selma. Selma har hållits utanför informationen i sitt eget ärende. Den enda som kunde hjälpa henne har gått bakom ryggen på henne, smutskastat henne, sett till att hon nekats sina egna handlingar och därvid brustit i utförandet av sitt uppdrag, avslutar Emilie Hillert.

NWT har sökt den gode mannen.

En namninsamling på nära 8 000 underskrifter har även samlats in till stöd för att Selma ska få komma hem vill Sverige. Namninsamlingen skickas till Migrationsverket, statsminister Stefan Löfven och Inrikesdepartementet i Italien, samt Save the Children i Italien.

Artikeltaggar

Emilie HillertFilipstadNyheterSelma Yohannes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.