Hoppa till huvudinnehållet

Till våren täcker blåsipporna marken i nytt naturreservat

Publicerad:

150 år gamla granar och massor av mossar, svampar och lavar finns i det nya naturreservatet Ryen i norra delarna av Grums kommun.

– Det är en bra idé att åka dit på våren när blåsipporna täcker marken, säger Jan Rees, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

 Mossor trivs i den vattenrika norrsluttningen i Ryens reservat.
Mossor trivs i den vattenrika norrsluttningen i Ryens reservat. Foto: Jan Rees, Länsstyrelsen i Värmland

Ryen ligger långt norr ut i Grums kommun, söder om Högboda och gränsar till Kils kommun. Reservatet är på 25 hektar och består av näringsrik granskog med kalkhaltig jordmån.

– Här finns stor asp och gran och ett tjugotal rödlistade arter. Naturreservatet ligger i en nordsluttning och då trivs mossorna, säger Jan Rees.

Orörd skog

För mer allmänt naturintresserade besökare tror han att upplevelsen i skogen i sig kan vara mer intressant.

– Man får uppleva en skog som stått orörd länge, det är inte så vanligt.

Länsstyrelsen kommer att ställa i ordning en parkering, skylta och sätta upp ledmarkering för besökare.

Stor aspticka är en av de rödlistade arterna i Ryen.
Stor aspticka är en av de rödlistade arterna i Ryen.

I det här fallet var det en av markägarna som ansökte om att få marken klassad som naturreservat vilket inte är den vanligaste vägen.

– Många markägare vill bruka sin skog men många är också positiva till att deras mark blir naturreservat. Alla markägare känner inte till att de får ersättning, säger Jan Rees.

Skogen i reservatet får inte brukas men jakt är däremot tillåtet.

I Värmland finns 202 naturreservat. Naturvårdsverket betalar ut ersättningen. Länsstyrelsen gör prioriteringar mellan olika områden som är aktuella. Just nu finns inget nytt reservat

Artikeltaggar

GrumsJan ReesLänsstyrelsenNaturreservatNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.