Hoppa till huvudinnehållet

Snart finns Värmlands första whisky

Publicerad:
Nordmarkens destilleri i Holmedal är nu i drift. Här syns Morgan Svensson, Jens Norbäck och Gunnar Corp framför några rejäla jäskar. Morgan och Gunnar är delägare i företaget, Jens är ideellt arbetande ambassadör. Foto: Olov Öström

Det puttrar och jäser i Holmedal.

Helt legalt.

Snart kan Värmlands första egentillverkade whiskyn komma ut på marknaden efter år av förberedelser.

– Det känns lite pirrigt, medger Morgan Svensson och Gunnar Corp, delägare i Nordmarken destilleri.

Sex miljoner har de investerat i företaget tillsammans med Ingemar Carls.

Vid Morgans och hustrun Carinas gård i Liane några längre stenkast från Holmedals kyrka har en vitrappat ladugårdsliknande byggnad rests. Den inrymmer förutom själva destilleriet, med tillhörande lagringsutrymme, också ett besökscentrum.

Här kan man göra studiebesök för att se hur själva tillverkningen går till.

– Vi ska ha föredrag, provningar samtidigt som man också kan avnjuta en god bit mat. Det är min fru Carina och vår son Tommy som ska sköta den här delen av verksamheten, berättar Morgan Svensson, som är vd i företaget.

Nordmarkens destilleri i Holmedal har redan en del spritsorter ute på marknaden. Mest populär är likören Limoncello, näst längst till höger. Aqvaviten, två från vänster, har letat sig ända till Nobelfesten.
Nordmarkens destilleri i Holmedal har redan en del spritsorter ute på marknaden. Mest populär är likören Limoncello, näst längst till höger. Aqvaviten, två från vänster, har letat sig ända till Nobelfesten. Foto: Olov Öström

Själv håller han helst till i destilleriet som ligger närmast intill. Här finns det en kvarn för att mala kornet, en mixer, kylelement, tre bastanta jäskar och två kopparkokare - ja, allt det som krävs i processen för att spriten så småningom ska bli till den ädla drycken whisky.

Destilleriets utrustning köpte man av Grythyttan Whisky AB (GWAB)

Det var för övrigt i Grythyttan allt började med tankar om ett eget destilleri.

Morgan och kollegan Ingemar Carls var på ett möte och blev invalda, smått kuppartat, i Grythyttans Whiskys styrelse. På samma möte blev också Gunnar Corp invald.

Morgan Svensson i det allra heligaste hos Nordmarkens destilleri i Holmedal - faten med whisky som står under lagring. Tre år ska whiskyn lagras för att få kallas just whisky.
Morgan Svensson i det allra heligaste hos Nordmarkens destilleri i Holmedal - faten med whisky som står under lagring. Tre år ska whiskyn lagras för att få kallas just whisky. Foto: Olov Öström

Det var många turer kring bolaget.

– Vi började ställa frågor kring vad som egentligen pågick i företaget. Vi blev till slut obekväma och sparkades ur styrelsen, berättar Morgan Svensson.

Grythyttan Whisky gick senare i konkurs.

Morgan, Gunnar och Ingemar fick möjlighet att köpa destilleriets utrustning - och slog till. Nu finns den där i Liane i den nya byggnaden som på ett angenämt sätt smälter in i landsbygdsmiljön.

Utrustningen till destilleriet i Holmedal har Morgan Svensson och hans kollegor köpt från Grythyttan.
Utrustningen till destilleriet i Holmedal har Morgan Svensson och hans kollegor köpt från Grythyttan. Foto: Olov Öström

I vår släpper whiskyfantasterna sin första helt egentillverkade kollektion, en treårig whisky, som ännu inte fått sitt namn. Man siktar in sig på att släppa 300 flaskor vid tre tillfällen i år.

Men det är först under senare delen av 2021 som den whisky man tillverkat på plats i Liane når marknaden. Den som kommer i vår har man själva tillverkat i ett annat destilleri.

– Det är lagringen på fat som sätter den mesta smaken. Det kan till exempel var bourbonfat av amerikansk vitek, spanska cherryfat, ungersk färsk ek eller svensk ek som finns i faten. Svensk ek ger en fantastisk smak. Den har jag lite hatkärlek till, skrattar Morgan.

Från ett visningsfönster i restaurangdelen får man en bra överblick över själva destilleriet. Här hjälper Jens Norbäck till med att göra rent ett jäskar.
Från ett visningsfönster i restaurangdelen får man en bra överblick över själva destilleriet. Här hjälper Jens Norbäck till med att göra rent ett jäskar. Foto: Olov Öström

Nordmarkens destilleri är det tionde whiskydestilleriet i Sverige. Först var Mackmyra som grundades 1999.

Verksamheten drivs än så länge på hobbybasis, men målsättningen är att det ska finnas två till tre anställda i verksamheten om några år.

– Vi är ju väldigt små i sammanhanget. Med den utrustning vi har nu kan vi göra 24 000 liter whisky om året när vi kommer upp i full produktion om fem till tio år. På Stockholms krogar dricks det 40 000 liter whisky på en månad, påpekar Morgan.

Mest från Kanada

Apropå mycket whisky så är Lord Calvert från Kanada den som säljs mest i Sverige med 639 000 liter/år. Den mest sålda singlemaltwhiskyn är Glenlivet med 103 000 liter.

Malt betyder att whiskyn är gjord på korn, singlemalt betyder att den kommer från ett enda destilleri. För att få kallas whisky måste den ha varit lagrad i minst tre år.

Världens äldsta whiskydestilleri är Old Bushmill på Nordirland som har 410 år på nacken.

I slutet på förra året stod destilleriet med tillhörande restaurangdel klart i Liane. Byggnaden smälter fint in i de vackra omgivningarna i Holmedalsbygden.
I slutet på förra året stod destilleriet med tillhörande restaurangdel klart i Liane. Byggnaden smälter fint in i de vackra omgivningarna i Holmedalsbygden. Foto: Olov Öström

– Det var som en chef på Macallans i Skottland sa till oss. De första 200 åren är jobbiga, sen flyter det bara på...

Skrattar Morgan och inser att det krävs sin tid för att arbeta med whiskyproduktion.

– Det är inte vi utan kommande generationer som får skörda det vi byggt upp här.

Skottland är all whiskys modern men när det gäller mängden whisky är skottarna numer rejält omkörda av - Indien. De fyra mest producerade whiskysorterna i världen kommer från Indien. Först på femte plats hittar man skotska Johnnie Walker.

Ambassadörer

Det är ingen enkel resa att starta ett whiskydestilleri. Det är många myndigheter; Livsmedelsverket, Skatteverket, Länsstyrelsen, med flera som ska säga sitt innan ett tillstånd kan vara på plats.

Dessutom har det varit ett stort jobb att montera själva destilleriet.

Är man entusiast så finns det ändå ingen anledning att räkna nedlagda arbetstimmar.

– Men utan våra tre ambassadörer Jens Norbäck, Mikael Skoglund och Claes Gustafsson skulle det här inte gå. De gör ett enormt ideellt arbete genom att marknadsföra oss i olika sammanhang, säger Morgan och Gunnar.

På Nobelfesten

Även om den första helt egentillverkade whiskyn ännu inte släppts så är verksamheten i gång med andra ädla drycker.

– Vår egen aqvavit fanns att dricka i samband med Nobelfesten. Det är vi mäkta stolta över. Det var förra årets höjdpunkt för oss. Jag vet inte riktigt hur de hittade till oss. Vår Vintersnaps har också blivit populär och allra bäst går citronlikören Limoncello, berättar Morgan.

Man saluför också egna brännvinssorter och en vodka. Den spriten bränner man inte själv utan den köps. Det är smaksättning som är det egna och förstås hur produkten marknadsförs. Det säljs mycket för ögat: hur flaskan är designad och hur etiketten är utformad.

Nordmarkens destilleri säljer sina produkter till Systembolaget samt till restauranger och pubar.

Den som vill kan köpa till ett litet skåp för den ädla drycken.
Den som vill kan köpa till ett litet skåp för den ädla drycken. Foto: Olov Öström

Så speciellt rika tror sig ändå inte entusiasterna i Holmedal att de kommer bli på sitt destilleri.

Pengarna hamnar mest i andra fickor.

En Nordmarkens Aqvavit kostar 249 kronor på Systembolaget. Av det går 150 kronor till olika skatter och Systembolaget ska ha 19 procent. Kvar blir till slut runt 40 kronor i förtjänst.

Efter fyra år av förberedelser ska nu det lilla destilleriet på den värmländska landsbygden snart prova sina whiskyvingar på allvar. Från starten 2014 dröjer det en god bit in på 2020-talet innan man är i full drift.

Att arbeta med whisky är att ha tålamod och tänka långsiktigt.

Artikeltaggar

Årjängs kommunEkonomiGrythyttanHolmedalIndienKanadaLivsmedelsverketMackmyraMorgan SvenssonNordirlandNyheterSkatteverketSkottlandSverigeSystembolaget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.