Skulderna växer snabbt - hjälp finns att få

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Skulderna har stigit kraftig i Karlstad visa uppgifter från Kronofogden. /Arkivbild.
Foto: Mikael Lindblom
Kronofogdemyndigheten har nyligen publicerat statistik för 2018 om antalet kravbrev som skickats ut till fysiska personer.
Totalt har 1,1 miljoner betalningsföreläggande sänts vilket innebär en ökning med drygt 11procent jämfört med 2017, trots högkonjunktur och låg arbetslöshet.

Summan av skulderna för Karlstadborna har stigit kraftigt, från 78 miljoner 2017 till 122 miljoner kronor 2018. Enligt Kronofogden är ökningen av antalet ärenden kopplad till bland annat näthandel och skulder till kommun och landsting.

Ökningen är störst bland unga upp till 34 år och 65+. Kronofogden konstaterar vidare att tiden från det en skuld förfallit tills den kommer till myndigheten blir allt kortare. Många skulder är relativt små och betalas när det blir skarpt läge genom ett brev från kronofogden. Det är en dyr och dålig taktik.

Innan ett betalningsföreläggande blir aktuellt har den som har en skuld oftast fått flera möjligheter att höra av sig till fordringsägaren och antingen betala, be att få dela upp räkningen eller bestrida om skulden är felaktig eller saknar grund.

Inte bara shopping

Orsaken till den allt mer omfattande skuldsättningen är knappast bara alltför frikostigt shoppande. Troligtvis bidrar låga inkomster hos många grupper och en acceptans att det är ok att handla det mesta på kredit till ökningen, kombinerat med brister i kunskap om privatekonomi. Många konsumenter har svårt att att hantera en situation om man får en faktura man inte kan betala i tid eller ett krav som är helt felaktigt. Den senare kategorin fakturor kommer jag och kollegorna allt oftare i kontakt med.

Om jag får en faktura för något jag inte beställt eller om fakturan inte stämmer med avtalet gäller det att agera snabbt och ta kontakt med den som anser sig ha rätt att få pengar av mig. Dessutom gäller det att göra det på ett sätt så att jag kan visa att jag invänt mot kravet. Att ringa är ingen god idé om jag har med en mindre seriös motpart att göra.

Många aktörer

Något som gärna problematiserar det hela är att ett avtal kan ha initierats av en aktör som ringer upp kunden, en vara eller tjänst kommer från ett annat företag, fakturan från ett tredje och ett senare inkassokrav från en fjärde part.

Även om ett avtal över telefon i de flesta fall ska bekräftas skriftligt och är ogiltigt om jag inte accepterar det i till exempel brev, mejl eller sms måste jag bestrida om ett företag ändå påstår att de har ett avtal med mig. Jag kan inte bara kasta de obeställda strumporna eller fakturan från telebolaget i papperskorgen hur ogrundat kravet än kan vara. Jag förväntas höra av mig och förklara varför jag inte betalar, annars påbörjas fakturans väg mot Kronofogden.

Så om en faktura eller avtal är fel och du är osäker på hur du gör, stick inte huvudet i sanden, allt går att lösa. Ta hjälp av din konsumentvägledare i kommunen eller kontakta Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument för råd om hur du hanterar ett felaktigt krav. Är skulden i sig korrekt har alla kommuner budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig vidare.

Elisabeth Eklo är konsumentvägledare och krönikör i Arbete & Ekonomi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG