Så rustar du dig för högre boräntor

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Riksbankschefen Stefan Ingves förutspår högre bolåneräntor över tid.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Det är inte bara du som funderar – det är i princip alla. Ja, alla som har ett bolån i alla fall. Ska jag binda, kommer jag ha råd, var är vi på väg, kommer det öka fort eller långsamt, hur mycket tål min ekonomi, hur gör de andra och tänk om räntan blir så hög som den var på 90-talet?

Det har ju varit ned, ned och ned, avseende räntan de senaste åren. Faktum är att den räntehöjning som Riksbanken beslutade om i december var den första på sju år. Det är många som köpt sitt första boende och därmed tagit sina första bolån under de här sju åren och aldrig varit med om annat än sänkningar. För dem är det alldeles nytt att behöva tänka på hur de ska göra med sin ränta.

Fat and happy

Det är nog så att den låga räntan gjort en del av oss med bolån ”fat and happy”. Vilket inte är så konstigt med det låga ränteläget vi har och har haft. Frågar jag mina vänner vad de betalar på sina bolån så blir svaret ofta ”vet inte så noga, det är väl 1-2 procent”.

Före den här lågränteperioden, så var det inte ovanligt att de flesta av oss hade exakt koll på vad vår ränta var. Nu har vi blivit varse igen. Det här har lett till oro och ett stort behov av dialoger med oss på banken om räntan. När media samtidigt pumpar ut push-notiser och artiklar om kommande räntehöjningar; ”så påverkas du om räntan höjs”, ”räntan ska upp – så klarar du dig”, så ökar så klart funderingarna.

Hur gör andra?

Vi har många unga kunder i vår kundbas och vi har upplevt att just de har flest frågor. En vanlig fråga är ”hur gör alla andra”? 68 procent av de som tecknade nya bostadslån hos oss i januari valde kortast möjlig bindningstid. Det är en ökning sedan december då 65 procent valde tremånaders bindningstid. Av de som band sina räntor i januari valde 13 procent ettårig bindningstid, 8 procent tvåårig bindningstid och 8 procent treårig bindningstid.

Precis nu när jag skriver det här så får jag en push-notis i mobilen från en tidning med Ingves ord: ”Räkna med betydligt högre räntor”. När jag går in och läser artikeln, så menar han dock över en hel livstid som en bor.

Tältboende

En kan ju inte räkna med att bo i ett tält då och då, utan kommer behöva bo livet ut. Då får vi räkna med betydligt högre räntor än vad vi har idag och de måste en klara av. Naturlig ränta är enligt Riksbankschefen senaste svar omkring 2,5 procent. Sedan får en lägga på marginal med bolån.

Informationen om stigande räntor är generell, men hur det påverkar är högst individuellt. Mitt tips är att du tar din nuvarande lånesituation som bas, sätt dig ned och räknar på vad en högre ränta innebär för just din boendeekonomi. Genom att skaffa dig denna koll står du bättre rustad mot högre ränta och framför allt vet du din egen smärttröskel för räntan och kan agera efter det. Du kanske till och med funderar i onödan?

Kristina Frid, SBAB, är krönikör under vinjetten Dina pengar.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.