Hoppa till huvudinnehållet

Mer industrimark och färre fyrverkerier

Publicerad:

Under onsdagen sammanträdde kommunstyrelsens arbetsutskott i Årjäng.

Bland annat togs beslut kring fler förskoleavdelningar och samarbete över kommungränserna.

Kommunen vill ha mer industrimark

Årjängs kommun behöver mer industrimark, och den kan placeras i Töcksfors. Man har hittat ett område som ligger norr om handelsparken, i närheten av motorstadion.

– Där är det skog i dag, men det är ett stycke mark som vi har pekat ut som lämpligt, säger Daniel Schützer (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunarkitekten ska nu titta på hur området kan tänkas utformas, om det ska finnas bullerskydd mot boende samt om man ska behålla viss skog. Bland annat.

Någon tidsram för när ett förslag kan finnas färdigt finns inte i dagsläget.

Kommande förskola får ytterligare avdelningar

Den förskola som ska uppföras där den gamla brandstationen står idag, kommer att få fyra avdelningar istället för två. Ytterligare nio miljoner tillförs för att få till det hela.

De två extra kommer dock inte tas i bruk till att börja med.

– Men det kommer bara att vara inredningen som saknas när vi vill ta dem i bruk, säger Daniel Schützer.

Såhär säger han om varför man bygger större:

– Dels ökar vi antalet invånare, dels är det allt fler av barnen som är i förskola. Vi är nästan uppe i att nästan 100 procent av barnen nyttjar förskola. Vilket är positivt.

Förskolan är en del i den stora skolinvesteringen som görs i kommunen.

Färre fyrverkerier framöver

Ett medborgarförslag angående fyrverkerianvändande i kommunen togs upp i onsdagens KSAU. Beslutet blev att kommunen ska arbeta in ett begränsat användande av fyrverkerier i den lokala ordningsföreskriften. Man går därmed förslaget till mötes.

KS-bokslut visar plus på 4 miljoner

Kommunstyrelsens årsbokslut pekar mot ett plus på 4,2 miljoner kronor, jämfört med budget. De senaste åren har bokslutet visat plus, men det är något större i år.

– Det är tack vare specialpengar från staten som inte hade räknats med i budget, säger Daniel Schützer.

Specifik lönesatsning mot ämneslärare

Årjängs kommun fortsätter se över var man ligger rätt och fel i medarbetarnas löner. Man har under flera år satsat på lärarna och det kommer man att fortsätta göra. Bland annat kommer man att göra en specifik lönesatsning mot ämneslärare på högstadiet.

Årjäng ska samarbeta kring informationssäkerhet

Årjängs kommun kommer att gå in i en gemensam informationssäkerhetssamordning tillsammans med Arvika, Eda och Säffle. Prislappen på detta är 100 000 kronor per år.

– Jag tror att det är välinvesterade pengar, särskilt nu när vi ser 1177-haveriet. Då känner vi att det är bättre att vi samarbetar och har en kvalité på arbetet, istället för att sitta med lite resurser på den egna kammaren, säger Daniel Schützer.

Fotnot: Punkterna kring investeringen i förskolan samt medborgarförslaget kommer att gå till kommunfullmäktige, resten går till kommunstyrelsen för slutgiltigt beslut.

Artikeltaggar

ÅrjängDaniel SchützerNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.