Coop avvisar förslaget och ser ingen framtid i Degerfors

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ny infart och p-platser på torget var en förutsättning för Coops satsning. Nu ser de ingen framtid i Degerfors.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Det är ett klart och tydligt besked i pressmeddelandet från Coop Värmland. Det nya förslaget från den nya politiska majoriteten i Degerfors avvisas utan pardon. De ser inte längre framtida förutsättningar för butiken i Degerfors.

Den nya politiska ledningen föreslog en lösning där busshållplatsen flyttas längre söderut och några parkeringsplatser skapas längs gatan. Men förslaget ogillas av Coop:

– Om torget inte är synligt, framkomligt och kan erbjuda entrénära parkeringsplatser finns det inte längre några förutsättningar att fortsätta driva dagligvaruhandel vid Degerfors torg. Något som också stöds av kommunens egen handelsutredning, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander i ett pressmeddelande.

– Det som är mest sorgligt i denna historia är att våra medarbetare levt i ovisshet vad som kommer att hända med deras arbetsplats i snart fyra år och nu måste vi ge ett tydligt besked vad som händer med butiken, säger Sjölander.

Villiga satsa

Det var hösten 2015 som Coop första gången informerade om att de hade för avsikt att stänga butiken i Degerfors, om inte förlusterna kunde vändas till vinst. Dialog med kommunen inleddes, på kommunens initiativ, om vad som kunde göras för att underlätta för centrumhandeln. Det ledde så småningom till detaljplansförslaget som möjliggjorde ny infart och p-platser på torget, som klubbades igenom i juni förra året. Då ställde sig såväl Coop som fastighetsägaren Captiva positiva till satsningar i fastigheten.

Då nya majoriteten tillträdde meddelade de att de inte ville fortsätta på den linjen.

Skiss över torget med nya infart och p-platser enligt den lösning som enligt Coop Värmland är en förutsättning för fortsatt verksamhet.
Foto: Mondo Arkitekter

På måndag diskuteras frågan i Degerfors kommunfullmäktige. Efter beslut där kommer det avgörande beslutet från Coop Värmland och från deras sida hoppas man att beslut fattas utifrån de ursprungliga planerna. Annars ser man, enligt pressmeddelandet, ingen annan utväg än att stänga Coop Extra Degerfors.

– Vi har naturligtvis respekt för demokratiskt fattade beslut, men vi kan samtidigt inte driva förlustverksamhet på en plats utan egentliga förutsättningar hur länge som helst. Utan att ursprungliga löftena från kommunen snabbt kan infrias ser vi tyvärr inga framtida förutsättningar för Coop Extra Degerfors, avslutar Tomas Sjölander.

I en skrivelse till kommunen konstaterar Sjölander och Coops fastighetschef Pär-Åke Sjöberg, att det nya förslaget visar på 11 parkeringsplatser längs Medborgargatan, vilket är två fler än idag även om de hamnar närmare Coop. Det tidigare förslaget gällde tolv platser längs ny infart över torget och med möjlighet att även nå resterande p-platser.

Om fullmäktigebeslutet går emot det tidigare förslaget så blir det nedläggning av butiken, enligt skrivelsen “och istället behöver vi då se på eventuella alternativa möjligheter för etablering.”

Inga kommentarer

– Jag har träff med alliansgruppen i morgon kväll om det här och vill inte kommentera före det. Det känns såklart tråkigt att Coop fattat ett sånt beslut och vår förhoppning är att de ska godta våra förslag. Men jag vill förankra det här i vår alliansgrupp och mer vill jag inte berätta nu, säger kommunstyrelsens ordförande Muris Beslagic (S) efter det tydliga ställningstagande från Coop.

Vi kontaktar butikschefen Sven-Erik Eriksson, som säger:

– Jag har ingen kommentar till det just nu, jag vill inte säga något förrän efter fullmäktigemötet. Vi har levt i det här fram och tillbaks i drygt fyra år. Först efter fullmäktiges möte vet vi mer vad vi ska rätta oss efter och hur vi ska agera.

På Coops butik i Degerfors är det 13 anställda.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.