Hoppa till huvudinnehållet

Elever ska designa en egen Nordmarkskasse

Publicerad:
Anna Eriksson är studie- och yrkesvägledare på Nordmarkens skola, där årskurs 8 denna vecka har entreprenörsvecka. Foto: Nordmarkens skola

Anna Eriksson är studie- och yrkesvägledare på Nordmarkens skola, där man denna vecka har en entreprenörsvecka för årskurs 8.

Vad innebär en entreprenörsvecka?

– Det är den andra av två veckor, där den första innebär att eleverna har prao på en arbetsplats. Denna vecka handlar om entreprenörskap och arbetsliv. Totalt handlar det om att ge inblick i fler yrken, men också visa vad som finns i vår kommun.

Har eleverna själva fått välja praoplats?

– Ja, och där skulle jag säga att vi är en lyckligt lottad kommun. Vi har arbetsplatser som ställer upp och tar emot eleverna, vilket innebär att vi kan få ut alla på prao.

Vad händer den här veckan för eleverna?

– Det blir bland annat fyra industribesök i Töcksfors, men även besök på bland annat Turistgården och hos tullen. Det ger en inblick i att mycket hänger ihop. Sedan får de även arbeta praktiskt. I år har vi ett samarbete med Norbag som gör papperskassar. Eleverna ska själva få göra en kasse som symboliserar Nordmarken. Den kommer sedan säljas i butiker, och vinnarkassen utses av en jury från butikerna. Den grupp som gör den vinnande kassen får också vara med och se när den trycks.

Eleverna ska också få söka sommarjobb?

– Ja, de får se vilka sommarjobb som finns i kommunen och sedan får de skriva ett CV. På fredag blir det intervjuer med HR-personal och egenföretagare.

Det är tredje året ni gör den här veckan, vad har den gett eleverna tidigare år?

– Det har lett till att de får en bredare insyn i vad man gör i Årjängs kommun, Samtidigt har jag som användning av det när jag ska vägleda dem i val av gymnasieprogram.

Märker ni att det är uppskattat?

– Ja, för även om det inte ger en effekt precis nu, så kanske man tänker på det när man ska söka vidare eller tar studenten. Det blir också en allmänbildande effekt och passar bra ihop med att skolan inte ska vara en isolerad ö, utan det ska finnas en koppling till vad som händer när man slutar.

Fotnot: Årskurs 7 har temavecka kring hälsa och friskvård, medan årskurs 9 gör en show som spelas upp i slutet av veckan.

Artikeltaggar

Årjängs kommunNordmarkens skolaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.