Hoppa till huvudinnehållet

De utreds för att ha lurat åldringar på hundratusentals kronor

Publicerad:
Klockan var efter två på natten när fyra män bröt sig in i butiken i Charlottenberg. Tre män som åtalats för kuppen utreds nu för "vishing-bedrägerier“ mot värmländska åldringar.
Klockan var efter två på natten när fyra män bröt sig in i butiken i Charlottenberg. Tre män som åtalats för kuppen utreds nu för "vishing-bedrägerier“ mot värmländska åldringar. Foto: Polisens förundersökning

En fälldes medan två frikändes i målet om den stora cigarettkuppen.

Men domen kommer att överklagas.

NWT kan dessutom avslöja att de misstänkta gärningsmännen utreds för fler brott – där åldringar lurats på hundratusentals kronor.

Utredningen gäller misstankar om människorov, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott, och har pågått parallellt med förundersökningen om cigarettkuppen mot butiken Gottebiten i Charlottenberg.

Eftersom den inte är färdig sitter samtliga tre misstänkta fortfarande häktade, trots att två av dem nyligen frikändes av Värmlands tingsrätt för inblandning i cigarettstöden.

– Vi började utredningen i höstas och den har växt eftersom. Jag räknar med att det tar ytterligare någon månad innan vi är klara, säger åklagaren Henrik Lundh.

Offren: värmländska åldringar

Det handlar om så kallad vishing, bedrägerier via telefon där offren luras att göra bank id-signeringar. Medan offret tror att det, exempelvis, handlar om återbetalning för en felaktig kortdragning ger det istället gärningsmannen tillträde till kontot.

Männen som åtalades för cigarettkuppen har delgetts misstanke för fyra fall, men det finns misstankar om att ytterligare personer drabbats.

Samtliga offer är värmländska åldringar.

Hur mycket pengar det handlar om sammanlagt är inte klarlagt.

– Men i de två fall vi först började utreda blev målsägarna av med 300 000-400 000 kronor vardera, säger Henrik Lundh.

– Vi har i nuläget inte bevis för att de här tre personerna ringer själva bluffsamtalen, men i vart fall är de med och organiserar penningtvätten. Det menar jag att vi kan bevisa.

Hotades med pistol

Det finns ytterligare misstänkta i utredningen, personer som upplåtit sina konton åt de stulna pengarna eller hjälpt till att omsätta dem.

Vad bottnar misstankarna i människorov om?

– En person som berättat för polisen att han tvingats ta emot stulna pengar på sitt konto och även blivit omkringkörd i bil för att ta ut och köpa saker för pengarna. Han gjorde det här under pistolhot.

De tre häktade nekar till brott.

– De menar att det här är helt fel, men överlag har de lämnat väldigt lite uppgifter.

Friande dom

På liknande sätt agerade de i förhör om den omskrivna cigarettstölden, som skedde en natt förra sommaren.

Den enda som hittills dömts för cigarettkuppen är den man som skadades i den efterföljande polisjakten. När bilen kraschade hade den haft poliser efter sig i tio mil.
Den enda som hittills dömts för cigarettkuppen är den man som skadades i den efterföljande polisjakten. När bilen kraschade hade den haft poliser efter sig i tio mil. Foto: Polisens förundersökning

Tidigare i veckan kom tingsrättsdomen om den. Där frikändes två av männen.

– Jag är förvånad att åtminstone inte två fälldes, eftersom bägge knyts till bilar som tingsrätten slår fast att användes vid stölden, säger Henrik Lundh.

Domen kommer att överklagas, men i vilken omfattning kan åklagaren inte svara på.

– Vi hoppas kunna göra några ytterligare förundersökningsåtgärder och därmed täta den lilla lucka som finns.

Två män häktade för cigarettkuppenTredje man häktad för cigarettkuppenCigarettligans stora miss – fick med sig gpsTvå av tre frikänns för stora cigarettkuppen

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusCharlottenbergGrov stöldGrovt bedrägeriHovrättenMänniskorovÖverklagandenPenningtvättVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.