Ny stororder till Clean Flow

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Clean Flows teknik för filtrering av grönlut har fått spridning i världen.
Foto: Clean Flow AB
Innovationsföretaget Clean Flow, med säte i Forshaga, har utvecklat en miljövänligare metod för rening av grönlut. Nu har företaget fått en ny stororder från en spansk sulfatmassafabrik.

Storordern är den fjärde i raden och i sommar kommer grönlutsfiltreringen att levereras till Ence Energia y Cellulosa i västra Spanien.

- Vi är väldigt glada att vår teknik fortsätter att implementeras runt om i världen, säger Clean Flows vd Lennart Källén i ett pressmeddelande.

Reningsmetoden bygger på mikrofiltrering och Lennart Källén beskriver den som “massafabrikens njure”.

– En normalstor fabrik kan göra kemikaliebesparingar på upp mot fem miljoner kronor per år, säger han.

Clean Flow, som ingår i Paper Province, bildades 2009 och utvecklar ny reningsteknik för massaindustrin. Metoden har utvecklats i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan.

Det var svenska Munksjö Aspa Bruk som år 2010 körde i gång med den första pilotanläggningen och blev 2013 först i världen att använda Clean Flows reningsteknik. Därefter följde en leverans till Japan 2016 och till Sydafrika året därpå.

Summan för affären med den spanska koncernen uppgår till 15 miljoner kronor.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.