Hoppa till huvudinnehållet

Husägare krävs på slamtömning

Publicerad:
Slamsugning är ett måste om man har en avloppsanläggning.
Slamsugning är ett måste om man har en avloppsanläggning.

Filipstads kommun tänker tvinga en privatperson att låta kommunens slamentreprenör tömma hans slamavskiljare. Beslutet kommer efter en annorlunda tvist.

En husägare i 60-årsåldern på en ort i norra delen av kommunen vägrar enligt kommunen att låta deras entreprenör komma och tömma hans avloppsanläggning. Han betalar avgiften, men vill inte att slamsugaren tömmer. Men:

“Om slamavskiljare till en avloppsanläggning inte töms finns risk för att oönskade ämnen rinner ut i naturen och slutligen att den efterföljande reningen i en avloppsanläggning inte fungerar tillfredsställande” skriver kommunens handläggare i sin utredning.

– Han säger att han själv tar reda på det, men då måste han kunna visa det och det är inte bara att deponera slam hur som helst heller, säger nämndens ordförande Åsa Hååkman Felth.

Mannen har bland annat hänvisat till ett brev han fick från kommunen 1996, där det framgår att han skulle kunna få ha slamtömning bara vart tredje år. Av brevet framgår dock att han i så fall måste ha en godkänd anläggning, vilket kommunen inte anser att han bevisat att han har.

Föreläggande

På onsdagen beslutade miljö- och byggnadsnämnden om ett föreläggande mot mannen. Mannen föreläggs att låta entreprenören komma och göra slamtömningen en gång per år. Om detta inte efterlevs, riskerar han att behöva betala vite.

Nämnden beslutade också att riva upp det gamla beslutet om dispens.

Beslutet kan överklagas hos länsstyrelsen.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonFilipstads kommunMiljöMiljö- och byggnadsnämndenPolitikVAVite

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.