Hoppa till huvudinnehållet

Fredrik Lööf tog VM-silver i OK-jolle

Publicerad:
Fredrik Lööf vann en av nio seglingar, men det räckte till en andraplats (och VM-silver) totalt. Foto: Robert Deaves

Seglarlegendaren Fredrik Lööf kan lägga ännu en mästerskapsmedalj till den redan digra samlingen.

Natten till fredag säkrade han en silvermedalj när VM i OK-jolle avgjordes i Auckland, Nya Zeeland.

Förra sommaren gjorde Fredrik Lööf comeback i klassen OK-jolle, en seglingsklass där han blev nordisk mästare redan 1987.

Och det blev ett minst sagt framgångsrikt 2018 för den sexfaldige olympiern Lööf, med ett guld från London 2012 som höjdpunkt. Han slog till med både ett nytt nordiskt mästerskapsguld, ett VM-silver i tyska Warnemünde och sedan, som storartad slutpunkt, ett EM-guld i franska Bandol i september. Där kom 77 seglare till start, och allt avgjordes i sista racet.

– Jag gör det här för att det är skoj, försöker hålla det på det planet. När man har tagit några titlar så är det liksom lättare att det plockar på, sa Fredrik då.

Fredrik var först tveksam till att åka till VM i Nya Zeeland, men tänkte om. Och kristinehamnaren fick en fin start på tävlingarna som avgjordes vid Wakatere Boating Club norr om Auckland.

Den välmeriterade seglaren Fredrik Lööf har tagit ännu en mästerskapsmedalj.
Den välmeriterade seglaren Fredrik Lööf har tagit ännu en mästerskapsmedalj. Foto: Anders Wiklund/TT

Under de första fyra seglingarna var Lööf topp tio alla gånger, men som bäst fyra. Sedan vann Fredrik Lööf den femte seglingen, som avgjordes i tisdags. Sedan var det så kallad reservdag och inga seglingar genomfördes. Men i torsdags var VM igång igen och Fredrik gjorde riktigt bra ifrån sig. Han var tvåa under dagens första segling och trea i den andra. Detta i konkurrens med sammanlagt 110 seglare. Resultaten förde upp Fredrik på silverplats.

De tuffaste konkurrenterna var ex-olympiern Dan Slater och Andrew Phillips, båda Nyazeeländare och tävlandes på hemmaplan.

När allt skulle avgöras i den nionde och sista seglingen natten mot fredag placerade sig Fredrik Lööf på en 19:e plats, något som dock räckte till en silverplats totalt, strax bakom guldmedaljören Dan Slater. Trea blev Josh Armit. Sju av seglarna på topp tio kom från Nya Zeeland, två från Sverige varav en från Kristinehamn.

Ännu en mästerskapsmedalj är i hamn för den synnerligen välmeriterade seglarlegendaren.

Artikeltaggar

Fredrik LööfNya ZeelandOK-jolleSegling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.