Hoppa till huvudinnehållet

Årjäng DO-anmäls efter tv-inslag

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Simhallen i Årjäng har bristande tillgänglighet, och kommunen anmäls nu till Diskrimineringsombudsmannen.
Simhallen i Årjäng har bristande tillgänglighet, och kommunen anmäls nu till Diskrimineringsombudsmannen. Foto: Peder Kaldal

Årjängs kommun anmäls av Brottsförebyggande centrum till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Detta då badhuset har bristande tillgänglighet, skriver Sveriges Radio Värmland.

Det är antidiskrimineringsverksamheten på Brottsförebyggande centrum i Värmland som står bakom anmälan.

Den har upprättats efter att SVT:s Värmlandsnyheter sänt ett inslag om en tioårig pojke som har ryggmärgsbråck. Då han besöker badhuset på fritiden förslår kommunen att han byter om på en toalett i damernas omklädningsrum, eftersom hans personliga assistent är hans mamma.

Detta anser nu anmälaren inte är okej.

Hoppas på vägledande praxis

I anmälan skriver man: “Dessa omständigheter medför att han, och andra i samma situation, inte har samma förutsättningar som personer utan funktionsnedsättning att kunna nyttja badhuset. Det kan upplevas kränkande att behöva byta om på en toalett eller att byta om i omklädningsrummet för motsatt kön. Omständigheterna i detta fall kan vara diskriminering i form av bristande tillgänglighet. Det är av vikt att misstänkta fall av bristande tillgänglighet utreds för att få fram en vägledande praxis på det här området.“

– Situationen är ohållbar. Vi hoppas att det blir en granskning och att det leder till att han och många fler med honom får samma förutsättningar att utnyttja badhuset, säger Nine Karlsson Norman, jurist och handläggare för antidiskrimineringsverksamheten, till SR Värmland.

Pojkens pappa säger till radiokanalen att han är "positivt överraskad över att de gör en sån här grej för en liten person".

NWT har sökt Owe Lindström, chef för Medborgarservice där kultur och fritid ingår, för en kommentar.

Artikeltaggar

DONyheterSVTÅrjäng

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.