Hoppa till huvudinnehållet

“Närodlat” när det byggs ny skola i Grums

Publicerad:
Susanne Marklund, rektor Södra skolan, Grums och Thomas Nilsson, barn- och utbildningschef i Grums kommun, är mycket nöjda med att den nya skolan snart ska börja byggas.
Susanne Marklund, rektor Södra skolan, Grums och Thomas Nilsson, barn- och utbildningschef i Grums kommun, är mycket nöjda med att den nya skolan snart ska börja byggas. Foto: Stefan Björklund

Den gamla skolbyggnaden på Södra skolan i Grums har varit i ett stort behov av renovering.

Och den har fått rejäla sättningar i grunden.

I mars börjar bygget på den nya skolan.

– Det går inte med ord beskriva hur nöjd jag är. Det känns som våra politiker verkligen prioriterar barnen, säger Susanne Marklund, rektor Södra skolan.

Den nya skolan kommer att stå färdig till höstterminen 2020 till en kostnad av 83 miljoner kronor. Skolan byggs i ett miljövänligt material med fokus på det lokala.

Grums får en ny skola

– Det var viktigt för oss att materialet till skolan skulle komma från Gruvön. När den möjligheten öppnades upp och Stora Enso var villiga att prioritera att det skulle byggas här och inte i Österrike så blev det väldigt bra, säger Leif Haraldsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Grums.

Massivt trämaterial

Tanken är att skolan ska byggas av korslimmat trämaterial, KLT. Det handlar om ett massivt stommaterial för väggar och tak.

– Den anläggningen som vi har byggt här i Grums är den största och mest moderna i världen. Här kan vi konstruera större element, för exempelvis skolor, säger Martin Roth, försäljningschef Stora Enso.

Den nya skolan, som kommer att byggas av Peab, blir 2,5 gånger större än den gamla delen som kommer att rivas.
Den nya skolan, som kommer att byggas av Peab, blir 2,5 gånger större än den gamla delen som kommer att rivas. Foto: Skiss: Peab

Fördelarna med att bygga i trä är många, där den största fördelen är att den är skonsam för miljön.

– Det är hållbart och miljösmart, säger Roth.

Magnus Bryske Morin, fastighetschef Grums kommun:

– En av de största anledningarna till att vi bygger i trä är koldioxidreduktionen och minskat klimatavtryck i byggskedet. Vi satsar väldigt hårt på miljösidan, både invändigt och utvändigt.

Solceller och fjärrvärme

Den nya skolan kommer att få en invändig komfortkyla för en bättre arbetsmiljö. Det byggs även en solcellspanel som kommer att stå för 40 procent av elförbrukningen på skolan.

– Resten av elen är fjärrvärme i form av spillvärme från Gruvön, säger Bryske Morin.

Det kommer att ge oss fantastiska möjligheter att jobba med eleverna.

I den nya skoldelen blir det ett nytt bibliotek, ett skaparrum och varje klass kommer att få ett egna separata ingångar.

– Vi har 260 elever på skolan i dag. Den nya skolan kommer innebära att vi kan öppna upp för nya elever, säger Thomas Nilsson, barn- och utbildningschef i grums kommun.

Rektor Susanne Marklund avslutar:

– Behovet har varit stort, vi har varit trångbodda och sen är det en gammal skola. Det kommer att ge oss fantastiska möjligheter att jobba med eleverna.

Där den gamla skolan står i dag kommer det att byggas en multisportarena.

Artikeltaggar

GrumsGruvöns sågverkLeif HaraldssonNäringslivSkola och utbildningStora EnsoSusanne MarklundThomas Nilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.