Hoppa till huvudinnehållet

Hur kärleksfulla är dina rosor på Alla hjärtans dag?

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Var med och verka för en hållbar handel baserad på mänskliga rättigheter genom att välja en rättvis ros i butiken, skriver Hewan Temeshgen.
Var med och verka för en hållbar handel baserad på mänskliga rättigheter genom att välja en rättvis ros i butiken, skriver Hewan Temeshgen. Foto: Martin Meissner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Handlar du rosor inför Alla hjärtans dag eller i samband med andra dagar, gör det med omtanke om både människa och klimat., skriver Hewan Temeshgen.

Förra året såldes över 100 miljoner rosor i Sverige. Rosen är en symbol för kärleken – men tyvärr är den allt för ofta producerad under svåra arbetsvillkor med mycket låga löner. Sveriges konsumenter har stor möjlighet att påverka förutsättningarna för de som odlar våra varor genom sitt val i butik

Till rosodlingar världen över kallas många gånger daglönare in för att täcka upp i produktionen. De jobbar ofta utan anställningskontrakt och rättigheter under långa arbetsdagar, för usla löner. Det är här Fairtrade arbetar för att förbättra villkoren för de som behöver det allra mest.

Rosor produceras i stor utsträckning i länder med utbredd fattigdom så som Etiopien, Colombia, Ecuador och Kenya. Det är därför glädjande att en växande andel av rosförsäljningen är Fairtrade-certifierad. År 2017 exporterade Kenya över 400 miljoner Fairtrade-märkta blommor som genererade en särskild Fairtrade-premie på cirka 41 miljoner kronor till de anställda.

Men är det inte bättre av klimatskäl att köpa rosor som producerats närmare Sverige? En ny studie från analysföretaget Treeze, visar att den kenyanska rosproduktionen beräknas ge en femtedel av koldioxidutsläppen som rosproduktionen i Nederländerna genererar, trots de långväga transporterna. Det beror på att holländska rosor odlas i uppvärmda växthus. Även en äldre studie från Cranfield University kommer fram till liknande slutsatser.

Sedan 2001 har Fairtrade med sin certifiering arbetat hårt för att förbättra villkoren för anställda på blomplantager. Det handlar om kriterier för att stärka arbetsvillkoren på plantager, skapa en säker arbetsmiljö, verka för organisationsfrihet, förbud mot barnarbete, diskriminering samt en ”Hazardous Material list” som fastställer vilka substanser som förbjuds och vilka som får användas på ett begränsat sätt på plantagen.

Fairtrade arbetar även för att införa levnadslön. Förra året lyckades anställda höja minimilönen i Kenya med 23 procent, tack vare fackliga förhandlingar. En rapport från Ceval visar också hur blomplantagerna och närbelägna samhällen gynnats av certifieringen. Den premie som Fairtrade-försäljningen ger har använts för breda utbildningssatsningar.

Arbetet för att värna en hållbar produktion är en viktig del i arbetet med de globala hållbarhetsmålen. Genom schyssta villkor skapas förutsättningar för utveckling och framtidstro för de människor som arbetar på plantagen.

Handlar du rosor inför Alla hjärtans dag eller i samband med andra dagar, gör det med omtanke om både människa och klimat. Var med och verka för en hållbar handel baserad på mänskliga rättigheter genom att välja en rättvis ros i butiken.

Hewan Temeshgen

Generalsekreterare

Fairtrade Sverige

Artikeltaggar

ColombiaDebattEcuadorEtiopienHandelKenyaLönerNederländernaSverige