• idag
  18 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  19 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gängen hävdar sin makt

Ledare
PUBLICERAD:
Att gäng kan pressa gränsen och hota polisen till passivitet när ledande kriminella fritas är en befästning av det parallellsamhälle som de kriminella försöker skapa.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fredagskvällen den 1 februari jagade polisen en bil i Märsta, i Sigtuna kommun norr om Stockholm. Bilen de följde åkte av vägen vid en rondell och de två personerna som satt i den hoppade ut. Polisen grep de båda männen och fann ett automatvapen och en halv miljon kronor i kontanter i bilen.

En av de gripna är sedan tidigare känd för att ha kopplingar till organiserad brottslighet. Men medan genomsökandet av bilen pågick närmade sig ett 20-tal maskerade personer. Det maskerade gänget fritog de två männen som kraschat med bilen och lämnade platsen.

Poliserna som jagat bilen var en del av Team 2022 som är en fokuserad satsning av polisen i norra Stockholm för att stävja gängvåldet. Liknande gripanden har gjorts flera gånger tidigare och nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten har på så sätt kunnat ställas inför rätta. Men något som polisen inte var förberedda på var att möta ett helt gäng. I en sådan situation är poliserna på platsen i en extremt utsatt situation. Det går inte att utesluta att personerna som flockades runt poliserna bar vapen. Polisen ska då prioritera att ta sig därifrån levande.

Händelsen är talande för vilken situation polisväsendet är i just nu. Med skrala resurser görs insatser för att nedmontera de kriminella organisationerna. Långsiktigt kan man se en förändring. Riktade insatser tvingar brottsligheten att förändra sina mönster och begränsa sin verksamhet.

Men på gatan är det en annan bild som förmedlas. Där är Polisens underbemanning synbar. Att ett gäng kan frita personer som anhållits innebär att staten inte längre förmår upprätthålla ett absolut våldsmonopol. Det är hemskt nog att de skadar samhället och människors liv med sin verksamhet. Men det här är ett exempel där de går ett steg längre och hävdar sin makt i direkt möte med staten. Om staten då viker undan så har de kriminella vunnit en arena för sin maktutövning.

Insatser mot den här typen av brottslighet och förbättrade sociala förhållanden i de områden där de härjar bygger på en tillit till att staten kan hävda sin makt över gängens. Alternativet blir maffialiknande verksamhet där beväpnade kriminella organisationer kontrollerar utsatta områden. Att gäng kan pressa gränsen och hota polisen till passivitet när ledande kriminella fritas är en befästning av det parallellsamhälle som de kriminella försöker skapa.

En grundläggande förutsättning för att poliser och annan offentlig verksamhet ska få kontakt med medborgarna är att deras närvaro inte ska förhindras eller villkoras av beväpnade gäng. Svensk polis ska inte behöva sätta sig i en sådan situation som den fredagen. Polisens förmåga att på bred front agera mot gängen måste backas upp av hela organisationen och politiken. Våldsmonopolet behöver återupprättas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.