Anser att utökad bergtäkt kan förorena vattentäkt

Publicerad:
Bolaget Grus & Makadam i Värmland vill utöka bergtäkten i Hynboholm till brytning även under grundvattennivån. Karlstads kommun anser att det kan förorena den närliggande vattentäkten. Bilden är från en annan bergtäkt. Foto: Mons Brunius/TT

Karlstads kommun ser med stor oro på Grus & Makadam i Värmlands planer på att utöka bergtäkten i Hynboholm. Anledningen är att bolaget vill inleda brytning under grundvattennivån.

– Det skulle kunna förorena Hynboholms vattentäkt.

Det säger teknik- och fastighetsdirektören Per-Anders Bergman.

I ett yttrande till mark- och miljödomstolen som ska fatta beslut om Grus & Makadam får eller inte får tillstånd till att utöka bergtäkten är kommunen kritisk till planerna.

– Vi sade för några år sedan ja till en utökning av täkten, men det var ovan jord. Nu vill bolaget fördjupa dagbrottet så att det även hamnar under grundvattennivån och det är något som vi ser med stor oro på.

– Det skulle kunna förorena Hynboholms vattentäkt som levererar vatten till 5 500 personer i Skåre och Stodene, säger Per-Anders Bergman.

Kväve kan skada

Kommunen anser inte att bergtäktsverksamhet är förenligt med grundvattenskyddet för vattentäkten.

– Nej, man måste pumpa ut vattnet därifrån som innehåller stora mängder kväve och det finns då risker att vattentäkten tillförs kväve i den processen.

– Vi anser inte att bolaget har lyckats visa att ett utökande av bergtäkten inte leder till några negativa konsekvenser för vattentäkten som vi är huvudman för, säger Per-Anders Bergman.

Sammantaget menar kommunen att nyttan av vattenförsörjningen väger tyngre än behovet av krossat berg och vill inte att Grus & Makadam ska få tillstånd för att utöka bergtäkten.

“Det finns ingen risk”

Så här säger Jonas Strömberg, vd för Grus & Makadam, om kritiken:

– Vi har gjort en gedigen utredning kring vår planerade verksamhet och hur vattnet rör sig i området och det finns ingen risk för påverkan av vattentäkten.

– Vi har även tagit fram ett komplext kontrollprogram och dessa saker har vi redovisat till domstolen. Det finns ett stort behov av mer bergkross och fördelarna är många att utöka en redan etablerad täkt.

Artikeltaggar

HynboholmMiljöPer-Anders Bergman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare