Loeb med annorlunda målsättning

Publicerad:
Intresset är gigantiskt inför Sébastien Loebs comeback i rally-VM. I Monte Carlo-rallyt blev han fyra. Foto: Hyundai Motorsport

Ingen har vunnit mer än Sébastien Loeb, 44, i rally-VM:s historia.

Nu är legendaren tillbaka igen – överraskande nog med Hyundai.

Men målet är annorlunda den här gången.

– Mitt huvuduppdrag är att hjälpa Hyundai till märkestiteln, säger fransmannen.

Nio VM-guld, 79 segrar och 117 pallplatser totalt.

Sébastien Loebs imponerande meritlista talar för sig själv och vid det här laget behövs troligen ingen närmare presentation av den 44-årige fransmannen.

När han nu är tillbaka för att köra knappt halva säsongen, sex deltävlingar är det sagt, valdes Svenska rallyt ut som en av uppgifterna.

Det var här Loeb blev historisk 2004 då han vann tävlingen som förste icke nordiske förare och han har även fyra andraplatser på meritlistan genom åren.

Tvåa blev han senast det begav sig, 2013.

Då hade han precis lämnat VM som heltidschaufför men sedan dess har han gjort småskaliga comebacker i VM. 2015 körde han Monte Carlo-rallyt och förra året blev det tre starter – och en seger – i VM.

Bytte bort Citroën

Gemensam nämnare för alla år är att Loeb representerade Citroën och under de senaste årens deltagande i rallycross-VM har han kört för kollegan i PSA-gruppen, Peugeot.

Nu sitter han för första gången i en annan bil i VM-sammanhang – en Hyundai.

Snöbollen sattes i rullning då Peugeot Sport drog sig ur rallycross-VM i höstas.

– Två månader innan de offentliggjorde det hade jag absolut inte haft några som helst funderingar för framtiden, säger Loeb till Motorsport Week och syftar på att han kallt räknade med en fortsättning i rallycrossen.

Samtidigt hade Citroën bestämt sig för att enbart satsa på två bilar i år, platser vikta åt Sébastien Ogier och Esapekka Lappi.

– Jag hade absolut ingen önskan om att sluta köra på högsta nivå. Jag gillade Hyundais förslag, med sex rallyn som andra- eller tredjeförare, och vi började prata.

Det slutade med ett kontrakt och nu ska Loeb hjälpa det koreanska stallet att äntligen vinna märkes-VM. Det är huvudsyftet med hans comeback.

– Sedan länge har jag varit nummer ett, eller åtminstone haft möjligheten att kämpa om segrar. Även i rallycross och Dakarrallyt har det varit så. Nu med Hyundai kommer mitt uppdrag vara att hjälpa dem att vinna märkestiteln och backa upp Thierry Neuville, han är nummer ett. Teamet är tydligt med det och det är okej för mig, säger Loeb till Motorsport Week.

Gillar sitsen

Han medger att det är en rätt skön sits.

– Jag slutade tävla på heltid i rally för mer än fem år sedan. Jag har inte samma tempo som de nuvarande förarna och inte samma kunskap om tävlingarna generellt. Det är häftigt att en tillverkare som Hyundai ger mig förtroendet trots de här parametrarna och jag accepterar gladeligen att vara nummer två eller tre och kan tävla med mindre press, för att det är roligt och med målet att plocka poäng åt Hyundai.

Senast Sébastien Loeb körde Svenska rallyt, 2013, slutade han tvåa.
Senast Sébastien Loeb körde Svenska rallyt, 2013, slutade han tvåa. Foto: Peter Bäcker

Men Loeb kan trots allt fortfarande även vinna.

Han skrällde till med seger i Spanien i höstas och kommer troligen att kunna dra nytta av sin startposition i flera tävlingar under året.

– När jag har hjälmen på mig försöker jag alltid uppnå bästa möjliga resultat. Men min approach kommer att vara lite annorlunda.

I Monte Carlo-rallyt kämpade Loeb länge om en pallplats men fick till slut ge sig mot Ott Tänak och slutade fyra.

– Att vara med och fajtas om en pallplats i mitt första rally för Hyundai ger oss motivationen vi behöver för nästa tävling. Vi måste fortsätta så här och se vad vi kan uppnå i Sverige, säger Loeb i ett pressmeddelande.

Sébastien Loeb kör numera Hyundai.
Sébastien Loeb kör numera Hyundai. Foto: Hyundai Motorsport

Artikeltaggar

RallySébastien LoebSébastien OgierSvenska rallytThierry Neuville

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare