Latvala räddade sig kvar med stark avslutning

Publicerad:
Jari-Matti Latvala fortsätter sin envisa jakt på VM-titeln. I Sverige blir finländaren garanterat att räkna med. Foto: Johan Hedlund

En mycket svag inledning på förra året kunde ha kostat honom jobbet i rally-VM.

Men Jari-Matti Latvala, 33, hittade rätt i sista stund – och hoppas nu kunna lyfta igen.

– Kan vi hitta samma sätt att jobba under hela året bör vi kunna fajtas om mästerskapstiteln, säger rutinerade finländaren.

Jari-Matti Latvala gjorde braksuccé omgående när Toyota återvände till VM 2017. Han blev tvåa i Monte Carlo och följde upp det med att ta en historisk första seger i den nya satsningen vid Svenska rallyt.

Seger nummer två i bilen lät vänta på sig.

Länge.

Inte förrän i november förra året fick den finländske veteranen, han går in på sin 13:e säsong i VM:s tungviktsklass, kliva upp överst på pallen igen efter segern i Australien.

Självförtroendet åter

Den vinsten, kombinerat med en rad starka resultat under andra halvan av 2018, ger Latvala nödvändigt självförtroende inför 2019.

– De första sex månaderna förra året var väldigt tuffa, väldigt tuffa. Men efter Finland började vi hitta ett bra tempo igen. Vi måste hitta samma sätt att jobba under det här året, då bör vi kunna fajtas om mästerskapstiteln, säger Latvala.

Var du orolig för din framtid i VM i fjol?

– Som sagt, det var tufft första halvan och vi gjorde inga bra resultat. I slutet blev det bättre och jag försökte inte tänka så mycket på det. Dessutom är det min manager Timo Joukhi som sköter kontraktsskrivandet och jag överlåter allt till honom. Nu är känslan att om jag kan prestera på normal nivå så borde allt vara okej för framtiden också.

En av favoriterna

Efter femteplatsen i Monte Carlo hör 33-åringen som vanligt till en av favoriterna inför Svenska rallyt, tävlingen han har vunnit vid hela fyra tillfällen. Bara Stig Blomqvist (7), Marcus Grönholm (5) och Björn Waldegård (5) är bättre.

Och det är inget tvivel om att Latvala och hans co-driver Miikka Anttila ser fram emot att återvända till Värmland och Norge.

– Om det är bra vinterförhållanden, som det är hemma i Finland just nu, är det min absoluta favorittävling vid sidan av Finland, säger Anttila.

– Ja, att köra i Sverige är alltid riktigt trevligt, säger Latvala.

Toyota tog hem märkes-VM förra året och blir favorit även i år tack vare laguppställningen med Latvala, Ott Tänak och Kris Meeke.

– Det är det stora målet förstås. Helst vill vi vinna båda titlarna, säger Latvala.

Om han själv får chansen att bli världsmästare återstår att se. Han är medveten om att klockan börjar klämta.

– Vi har löst bilens tillförlitlighetsproblem och jag hoppas kunna ha tempo för att vara på pallen hela året, har jag det finns chansen att vinna. Men jag kommer inte att tänka på mästerskapet det första halvåret, efter det får vi se lite hur vi ligger till och börja räkna på det, säger Jari-Matti Latvala.

Artikeltaggar

Jari-Matti LatvalaMarcus GrönholmRallyStig BlomqvistSvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare