Karlstads centrum år 2025

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Jag tänker ibland tillbaka på min uppväxt i Karlstad med omnejd. Det var kul att åka in till stan. Det var människor i rörelse, snygga (och fula) bilar som gled förbi vid Stadshotellet på sommaren. Entusiastiska blickar byttes mellan bilälskare eller den med span efter en partner.

En gång i tiden var det livat i centrala Karlstad...
Foto: Mikael Lindblom

Det var båtar som angjorde bryggor lite här och var längs älven. Barn som badade och lekte. Kanske var den där stora båten mittemot teatern inte särskilt snygg – men på sommaren hördes därifrån skratt och musik! Det var puls! Det var ett samtalsämne.

Nu, år 2025, kommer man in till ett centrum utan människor men med många kajor. Trottoarer som frekventeras av ingen, det är ju nästan bara kontor kvar i centrum. I älven kör inga båtar – för man får ju inte lägga till längre, och i centrum är bilar förbjudna sedan ett par år. Nu susar bara halvtomma elbussar förbi.

2025 är det mest kajor kvar i centrala Karlstad, tror insändarskribenten.
Foto: Mikael Lindblom

Butikslokaler ekar öde – lite som det började göra i Filipstad redan runt 2019. Den som är sugen på centrumshopping åker till Örebro, precis som man gjorde innan Ikea kom till Karlstad. Där har de byggt ett parkeringshus under torget i centrum – och rejäla gator så man kan passera utan att stå stilla i bilkö. Dessutom får man tillbaka parkeringsavgiften om man handlar för över 500 kronor – vilken smart idé!

Nostalgisk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.