Välkommen till Värmland – här får du vara med och bidra

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Invandringen har alltid varit reglerad, men bör vara generös och samhället tydligt vad som gäller, skriver Per-Inge Lidén.
Foto: Joachim Lagercrantz
Vi behöver en än mer effektiv väg till det värmländska arbetslivet. Stat, kommun och näringsliv behöver jobba ännu djupare för att skapa ett sammanhållet mottagande, skriver Per-Inge Lidén.

Vi har haft församlingsmöte i Skårekyrkan. Såväl vår pastor som vår ungdomsledare kommer att sluta till sommaren. Vi behöver två nya medarbetare. Men vi bävar lite. Det är brist på kyrkliga medarbetare på arbetsmarknaden.

Den insikten är inte unik. Bara i den offentliga sektorn behövs framöver i princip alla ungdomar som går ut gymnasium och universitet. Allihop. Men det kommer naturligtvis inte att ske att alla söker sig dit. Listan på de yrken företagen i Värmland söker är lång. Väldigt lång.

De svenska företagen fann en lösning på ett liknande problem på 1970-talet – de rekryterade arbetskraft från andra länder. Och tack vare den öppning för arbetskraftsinvandring som Miljöpartiet och de borgerliga drev igenom i Riksdagen under alliansåren med Reinfeldt, har vi idag också denna möjlighet. Kanske borde vi söka ingenjörer, svetsare, vårdbiträden och pastorer i Sydeuropa eller Indien?

Utöver att hjälpa de som idag är arbetslösa, är det också nära till hands är att vi tar vara på de människor som har flyktingstatus och kommunplaceras hos oss. I år beräknas vi ta emot cirka 100 personer i Karlstad. Vilken tillgång. Efter några år är hälften ute i arbete. Det är bra, men för lite. Vi behöver en än mer effektiv väg till det värmländska arbetslivet. Stat, kommun och näringsliv behöver jobba ännu djupare för att skapa ett sammanhållet mottagande.

Vi ska också ställa krav. Den politiska januariöverenskommelsens krav på kunskaper i svenska är bra. Arbetet mot hederskultur behöver vi också fortsätta jobba mot. Det är glädjande att vår nya jämställdhetsminister så tydligt sätter ner foten och talar om nya lagtexter och möjlighet till utvisning av de som genomför hedersbrott. Välkommen till Sverige. Här gäller svensk lag. Punkt. Invandringen har alltid varit reglerad, men bör vara generös och samhället tydligt vad som gäller.

Avgörande för om Värmland ska kunna bli attraktivt och kunna locka människor att flytta hit är vår attityd. För vårt internationellt präglade värmländska näringsliv är det en tillgång att ha medarbetare med språk- och kulturförståelse som innefattar de stora kulturländerna långt bortom våra landsgränser.

Människor som väljer Värmland – som arbetsinvandrare eller på flykt undan krig – bör betraktas som värmlänningar den dag de kliver av tåget. De behöver mötas av en öppen kultur som präglas av värme och gemenskap. Vi behöver alla hjälpas åt att dela med oss av våra liv och våra nätverk. Det gäller privatpersoner såväl som företag, idrottsklubbar, kyrkor och alla föreningar. För vem vill flytta till, och integreras i, ett samhälle där folk verkar allmänt trångsynta?

Vi behöver bli fler värmlänningar om det här landskapet ska utvecklas. Värmländskt näringsliv verkar på en global arena. Vårt budskap måste vara: välkommen hit – här får du möjlighet att bidra. Och förresten. Har du något tips om ungdomsledare eller pastor som vill flytta hit så säg till. Men ett krav är att de vill lära sig svenska.

Per-Inge Lidén

Språkrör Miljöpartiet Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.