Ämbeten kommer med ansvar

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det behövs mer ordning och reda i svenska myndigheter.
Foto: NATIONALMUSEUM

Beskedet under torsdagen att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh tvingas avgå var välkommet. Vi har sett alldeles för många exempel i myndighetssverige på mygel, vänskapskorruption och skandaler de senaste åren. Chefer, generaldirektörer men även toppolitiker måste lära sig att man inte kan komma undan med sådana fasoner ostraffat.

I just Sandborghs fall handlar det dels om att hon låtit myndigheten anlita en personlig vän för ett miljonuppdrag. Dagarna efter gav de sig ut på gemensam semester, förevigat på gemensamma semesterbilder på sociala medier. Men Sandborgh har också utsatt Sverige för säkerhetsrisker: bland annat har personal inte säkerhetsklassats på rätt sätt. Detta på en myndighet som övervakar och styr det svenska elsystemet – brister i detta skulle kunna påverka hela nationens säkerhet. Slutligen har Sandborgh visat olämplig politisk hänsyn i det att hon försökte förhala elprisinformation inför det senaste riksdagsvalet, information som eventuellt kunde ha påverkat opinionen.

Sedan rikskanslern Axel Oxenstierna på 1600-talet lade grunden till den svenska statsapparaten har våra myndigheter varit stabila bastioner för ordning och reda. Att arbeta för en myndighet har förknippats med noggrannhet, heder, kunskap och ansvarsfullhet. Det går tyvärr inte längre att säga med samma självklarhet i dag.

Ända fram till ämbetsansvarsreformen under det radikala 70-talets röda tidevarv gällde också ämbetsmannaansvar. I samband med den stora säkerhetsskandalen kring Transportstyrelsens IT-upphandling 2017 efterlystes det på många håll att ämbetsmannaansvaret borde återinföras, inte minst av den tidigare generaldirektören för Riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius. Den tanken är fortfarande värd att överväga seriöst.

I och med att ämbetsmannaansvaret avskaffades så utkrävs knappt politiskt ansvar annat än i allmänna val. Vilket innebär att en sådan som den socialdemokratiska toppolitikern och tidigare inrikesministern Anders Ygeman – som helt rätt lämnade sitt uppdrag efter IT-skandalen på Transportstyrelsen – nu plötsligt i Stefan Löfvens nya regering har kunnat göra en helt förbluffande comeback. Och dessutom som energi-och digitaliseringsminister. Man tar sig för pannan. Lustigt nog är det nu Ygeman själv som tvingat bort Sandborgh efter de missförhållanden som kommit fram.

Nej, det får vara nog med nepotism, fiffel och vårdslös försumlighet bland såväl politiker som myndighetschefer. Återupprätta känslan för heder, noggrannhet, ordning och reda. Den som har tunga samhälleliga uppdrag skall visa lämpligt ansvar, och även ta konsekvenserna för sina fel.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.