Vargen hör hemma i skogen – inte i staden

Debatt
PUBLICERAD:
En mager och hungrig varg på jakthumör som stryker runt husknutarna är självklart ett hot mot de människor och djur som lever i omgivningen, skriver Nawres Taki och Adam Jansson.
Foto: Heiko, Junge
I Sverige har ingen människa dödats av en vild varg på nästan 200 år. Låt oss bibehålla strikt kontroll över vargstammen och därmed se till att det fortsätter att vara så. Det är bättre att vargen äter sina rådjur i skogen än att nästa måltid blir en hund eller ett litet barn, skriver Nawres Taki och Adam Jansson.

Nyligen sköts en varg till döds i ett bostadsområde i Tierp. Vargen hade fångat och dödat ett rådjur som den valde att inmundiga i någons trädgård. Ett inte helt onaturligt beteende för en varg kan tyckas, men ändå skrevs löpsedlar och spaltmeter om denna naturens gång. Från KDU tycker vi att det är en märklig reaktion på när ett av glesbygdens stora gissel kom till stan.

Delar av det urbana Sverige verkar ha chockats av att vargen är ett vilt rovdjur och inte det lugna, hundlika och familjära djur vi då och då ser på film. För många av Sveriges lantbrukare och glesbygdsbor kommer detta å andra sidan inte alls som en överraskning. Här är nämligen vargar ute på sina dödliga strövtåg bland hus och beteshagar varje dag.

Under ett år kan ett vargpar döda upp till 140 älgar. Det är inte ovanligt att hela fårskockar rivs av varg, något som naturligtvis blir till problem för de lantbrukare som lever av sin djurskötsel. Måhända kan detta te sig som något obetydligt för den stora majoriteten av Sveriges kontorsarbetande och villaförortsboende befolkning, men den viktiga roll som betesdjur spelar för att bibehålla den biologiska mångfalden i skog och mark är inte att förringa. I längden handlar det om att upprätthålla möjligheten för en levande landsbygd och en rik natur, något som borde beröra oss alla.

I norska Stortinget har vargdiskussionen gått het den senaste tiden. Eftersom antalet vargar i Norge på tio år har femdubblats har man valt att tillåta begränsad licensjakt på varg. Även Sverige har tidigare haft en viss licensjakt, men den har helt stoppats under 2019. Vargstammen i Sverige uppgår till över 300 djur, vilket är en bra bit ifrån det av regeringen beslutade målet om 170-270 djur. Det blir därmed fullt naturligt att vargen söker sig mot än mer tätbebyggda områden i sin jakt på föda.

Den polisman som fattade beslutet att avliva den kringströvande Tierpsvargen har nu anmälts till JO för sitt agerande. KDU står helt bakom det rimliga i beslutet att avliva vargen, som uppenbarligen sökt sig från sitt naturliga habitat. En mager och hungrig varg på jakthumör som stryker runt husknutarna är självklart ett hot mot de människor och djur som lever i omgivningen. Resultatet av att låta vargen gå fri hade kunnat bli oändligt mycket mer tragiskt än vad som nu blev fallet.

I Sverige har ingen människa dödats av en vild varg på nästan 200 år. Låt oss bibehålla strikt kontroll över vargstammen och därmed se till att det fortsätter att vara så. Det är bättre att vargen äter sina rådjur i skogen än att nästa måltid blir en hund eller ett litet barn.

Nawres Taki

Ordförande för KDU Värmland

Adam Jansson

Landsbygds- och miljöpolitisk talesperson för KDU

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.