Två mål av “Foppa” när BIK vann toppmötet

Ishockey
PUBLICERAD:
Fredrik Forsberg gjorde sina två första mål efter sin skada när Oskarshamn besegrades.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Fredrik Forsberg sköt upp BIK i en tvåmålsledning, men slutet blev ändå dramatiskt. Henrik Lundberg gjorde en jätteräddning med bara tre sekunder kvar när BIK vann toppmatchen mot Oskarshamn med 2-1.

Oskarshamn förde, efter att BIK-legendaren Tobias Thermell fått en mäktig hyllning innan matchen, spelet i första perioden.

Men trots 12-3 i skott till bortalaget skapade till slut BIK första periodens farligaste chans.

Med drygt 14.40 på matchklockan ramlade bortalagets back Lukas Pilö olyckligt i mittzon. BIK:s formspelare Gustaf Thorell tog pucken och spelade Fredrik Forsberg, som prickade stolpen klockrent.

“Foppa” skulle dock ta revansch och så rejält. 1.47 in i andra perioden, direkt efter att BIK klarat av ett boxplay, vann Thorell pucken i offensiv zon efter ett urstarkt pressjobb längs sargen. Thorell bröt därefter in framför mål och spelade över till Forsberg som tryckte in 1-0.

BIK tog successivt över matchen i mellanperioden och med 15.35 spelat slog Forsberg till igen. Spetsspelaren kom en mot en mot Oskar Nilsson och siktade på tunnel.

Nilsson stoppade pucken, men tappade den till Axel Lindström i nästa sekvens. Lindström frispelade “Foppa”, som fick in pucken med en backhanddragning.

BIK ledde, tack vare en oerhört stabil målvaktsinsats av Henrik Lundberg samt en överlag imponerande andraperiod, med 2-0 efter 40 minuter.

Oskarshamn fick, efter en dittills jämn period, en gyllene chans att reducera på efter 9.38. Jesper Kokkonen åkte då på en tvåa för holding.

Henrik Lundberg, som dittills gjort en stormatch, tvingades slutligen kapitulera med tre sekunder kvar av boxplayspelet. Nicklas Heinerö styrde in en fin “skottpassning” av Joakim Hillding.

Oskarshamn tog ut målvakten i ett kvitteringsförsök i slutminuten och det blev högdramatiskt. Henrik Lundberg svarade för en jätteräddning på ett returskott med bara tre sekunder kvar och BIK höll undan till tre poäng.

BIK är tack vare segern ny tabelltrea bakom AIK och Oskarshamn.

Publiksiffran landade på 2 627.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.