LO hycklar om EU

Publicerad:
LO försöker fult bunta ihop de borgerliga med SD, som samtidigt utropas som huvudmotståndare - trots att SD egentligen står rätt nära LO på många sätt. Foto: HASSE HOLMBERG

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är nog många väljare som likt partiledaren Ulf Kristersson (M) längtar efter "fler vuxna i rummet" i svensk politisk debatt. Men en organisation som inte tycks dela den bedömningen är LO, som verkar ha fått rollen att agera som Socialdemokraternas agitatoriska bulldog inför EU-valet.

Se bara den kampanjslogan som LO använder inför Europaparlamentsvalet: "Ta tillbaka kontrollen!" Låter det bekant? Det är samma motto som nyttjades av Brexit-förespråkarna. Att anamma detta populistiska språkbruk är lågt och riskabelt.

Måhända hoppas de försöka lura i några av de arbetarväljare, som lämnat S för Sverigedemokraterna, att LO och S numera vill stå upp för svenskt självbestämmande gentemot byråkraterna i Bryssel.

Det är långt från sanningen. Socialdemokrater i Sverige och andra medlemstater har varit drivande i den överstatliga utvecklingen av EU. Ett exempel på hur man verkat för att stärka Bryssels makt var det sociala toppmötet i Göteborg 2017, där Stefan Löfven deltog för att diskutera "en Europeisk pelare för sociala rättigheter" - en idé som EU-kommissionen lanserade efter påtryckningar från bland annat den svenska regeringen.

LO:s skanderade handlar inte om svenskt självbestämmande gentemot EU. Vad som åsyftas är att man vill "ta tillbaka kontroll" från konservativa, kristdemokrater och inte minst de växande nationalistiska partierna som i hög grad tar väljare just från socialdemokratin. Just sådana partier som värnar om medlemsstaternas självbestämmande. Alla dessa politiska traditioner buntas ihop enligt och presenteras som en enhetlig fiende. Moderaterna och Kristdemokraterna går i deras ögon i Sverigedemokraternas ledband. Eller som LO uttrycker det på Twitter: högern "har fullständigt tappat allt", därför ska man "krossa högerextremismen!"

En övertolkning? Nej, i LO:s kampanfilm påstås att ”Moderaterna går till val med Viktor Orbáns parti i Europaparlamentet”. Trots att moderater är kritiska mot Orbán. Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark röstade för att aktivera artikel 7 i EU:s grundfördrag i hopp om att Ungern skulle förlora sin rösträtt i EU. Den moderata studentpolitikern Gustaf Reinfeldt verkar för att Orbáns parti skall uteslutas ur partigruppen EPP. Men LO känner inga gränser när det gäller att smutskasta politiska motståndare.

Man kan fråga sig vad denna strategi med att utropa SD som något slags huvudmotståndare kommer att leda till. Det har inte hjälpt förr, vare sig för socialdemokratin eller övriga. Ironiskt nog står dessutom LO - vars medlemmar i hög grad röstar på SD - rätt nära SD i flera frågor av relevans för EU-valet, som viljan att göra det svårare för utländsk arbetskraft att jobba i Sverige.

LO sänker sig till låga nivåer i ett försök att kapitalisera på populismen. Förmodligen kommer det bara att resultera i tre saker: De arbetare som redan sympatiserar med SD kommer att syna bluffen. De S-väljare som tröttnat på demoniserandet av högerpartier i allmänhet och SD i synnerhet kommer att ge upp hoppet om socialdemokratin i nuvarande skick. Och de som trots allt attraheras av LO:s populistiska kampanj kommer i längden bara innebära att just de trender som LO påstår sig vilja motverka i själva verket stärks.

Artikeltaggar

BrysselEUEuropaparlamentetGunnar HökmarkGustaf ReinfeldtKristdemokraternaLedareLOModeraternaSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigeSverigedemokraternaTwitterUlf KristerssonUngernViktor Orbán

Läs vidare