Hoppa till huvudinnehållet

Integration med hjälp av smashar och servar

Publicerad:
En gång i veckan tränar gruppen i Karlstad Tennisklubbs regi. Foto: Helena Karlsson

Tennisglädje för alla, så lyder Karlstad Tennisklubbs vision. Sedan november har klubben drivit ett integrationsprojekt på just det temat. En gång i veckan genomförs kostnadsfria träningar för alla nya i Sverige som vill testa på sporten.

Racket, skor och bollar har alla en sak gemensamt – det kostar pengar.

Pengar som en asylsökande eller nyligen invandrad person sällan har särskilt gott om.

Karlstad Tennisklubb startade därför upp ett integrationsprojekt där alla som ville skulle ges möjlighet att spela en gång i veckan.

– De flesta som varit med hade ingen relation till tennis innan, men många tycker det är väldigt roligt, säger Karlstad Tennisklubbs ordförande Jonas Wahrolin.

Under hösten och vintern har en grupp på 10-15 personer funnits på plats.

Deltagarna drillas i sportens olika moment, allt från volleyslag till servar. Precis som med klubbens andra nybörjargrupper.

– Sporten innehåller många moment och flera av deltagarna har hunnit lära sig en hel del. Från vår sida känns det kul att kunna bidra och visa att det finns roliga saker att hitta på i Karlstad.

Att få en tennistid är inte alltid så lätt i Karlstad då banorna är få och intresset är stort. Föreningen har löst detta genom att spela på dagtid när beläggningsgraden i Racketcenter är lägre.

Värmlandsidrotten stöttar

Johanna Dali från Värmlandsidrotten var på plats under fredagens pass. Organisationen är med och stöttar projektet ekonomiskt.

– Det är härligt att se deltagarnas glädje för spelet. På längre sikt är vår förhoppning att flera ska komma in i klubben permanent, säger Dali.

Farnaz Fazel Mehr tränar sin forehand.
Farnaz Fazel Mehr tränar sin forehand. Foto: Helena Karlsson

Farnaz Fazel Mehr, 22, kom till Sverige för 17 månader sedan. Hon har varit med på sex pass med gruppen under vintern. Tennis har blivit ett stort intresse och planen är att fortsätta spela även längre fram.

– Jag har lärt mig mycket från min tränare och tänker fortsätta tills jag blir riktigt duktig.

Pappa Jalal har spelat tennis i många år, nu är det en aktivitet för hela familjen.

– Mamma är också med och spelar. Vi brukar vara här tre gånger i veckan, det är skönt att röra på sig och bra för hälsan.

Artikeltaggar

Tennis

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.