Björn Goop blev årets kusk

Trav/spel
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Björn Goop blev utsedd till årets kusk i Sverige 2018 under fredagskvällen.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Både Björn Goop och Carl Johan Jepson var nominerade till att bli årets kusk vid Hästgalan i Stockholm under fredagskvällen.
Och visst blev det en värmländsk seger då priset gick till Björn Goop.
– Det är jättestort att bli årets kusk, det slår högt, sa han.

Förutom Goop och Jepson var Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson nominerade i den här klassen och Björn Goop fick över hälften av rösterna.

Av vinsterna under 2018 sticker naturligtvis den i Prix d'Amerique med Readly Express ut för Goops del och under 2018 blev han också den segerrikaste svenska kusken genom tiderna när han passerade sin pappa Olle i statistiken.

– Bara att få vara nominerad som årets kusk är stort, det är det största beviset man kan få av journalisterna att man har varit duktig. Det var lite dubbla känslor med segerrekordet. Jag var väldigt glad och stolt. Men samtidigt slog jag av min egen far men Olle var också glad för det som hände, sa Goop i segerintervjun.

I kategorin årets äldre häst måste hästen vara svenskfödd och när inte Propulsion fick vara med bland motståndarna blev det givetvis en förkrossande seger för Readly Express. Han fick hela 98,5 procent av rösterna!

– Undrar vilka som röstade emot, skämtade ägaren Rolf Andersson.

I årets häst stod det mellan Readly Express och Propulsion och det blev Readly Express som vann även här.

– Det är fantastiskt och det är bara att det här startfältet med Propulsion, Ringostarr Treb och Mellby Free – har det någonsin varit bättre hästar i en omröstning? sa Rolf Andersson.

Björn Goop var nominerad till att bli årets tränare men det priset gick till Daniel Redén.

– Det är väldigt stort och jag är tagen, sa Redén som var med på länk.

Mellby Free utan pris

Björn Goop-tränade Mellby Free var förutom årets häst även nominerad till att bli årets sto och årets fyraåring. Men trots att hon tjänade över 6,1 miljoner kronor under 2018 blev hon utan pris på galan vilket kan tyckas märkligt.

Årets fyraåring blev Derbyvinnaren Who's Who som fick 63,1 procent av rösterna.

– Det är mycket känslor när det gäller Who's Who. Det räcker att man kollar på bilderna från Derbyt. Ibland sätter man på filmen och gråter en skvätt, sa tränaren Pasi Aikio vid prisutdelningen.

Årets sto blev Conrads Rödluva och det är ovanligt att en treåring får det priset.

– Det här trodde jag inte, men under nästa år ska vi visa att juryn hade rätt, sa ägaren Bengt Ågerup.

Conrads Rödluva blev också årets treåring.

Månprinsen vann igen

Årets kallblod blev Månprinsen A.M. Han har vunnit den här klassen med god marginal vid ett flertal tillfällen och den här gången stannade det vid 58 procent av rösterna.

– Månprisen mår ypperligt för dagen, han är pigg och glad. Att år ut och år in kunna vara på topp är fantastiskt. Han är alltid pigg och glad, jag kör alltid honom sist av hästarna när jag tränar för då är man ju glad ända till nästa dag, sa Gunnar Melander.

Priset till årets tvååring gick till Belker och som väntat blev Emilia Leo utsedd till årets komet.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.