Hälften av värmlänningarna oroliga för sin pension

Ekonomi
PUBLICERAD:
Mer än varannan värmlänning är orolig för att pengarna inte kommer att räcka när de går i pension, det visar en ny undersökning som SIFO genomfört på uppdrag av NOWO.

Undersökningen visar också att 57 procent av värmlänningarna sparar privat till pensionen men endast 33 procent som känner att de sparar tillräckligt mycket.

I en ny Sifoundersökning från sparappen Nowo uppger 39 procent av värmlänningarna att de inte sparar privat till pensionen. Detta trots att det i framtiden väntas ställas högre krav på ett privat pensionssparande för att behålla samma levnadsstandard som i dag.

– Det behövs ett större privat sparande om pensionen ska hamna i nivå med det många förväntar sig. Pensionsmyndigheten har inte lyckats förklara detta för svenska folket. Pensionspyramiden borde egentligen vara en rektangel – nu ger den helt fel indikationer för hur mycket man borde spara. Det är ett typexempel på hur myndigheten tonar ner vikten av ett eget sparande. Risken är nu att många svenskar får en stor chock när den första pensionsutbetalningen kommer, säger Rutger Selin, vd på Nowo, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.