Hoppa till huvudinnehållet

Nu läggs DHR ned i Säffle

Publicerad:

En epok i Säffles föreningsliv går i graven. Sedan 1 februari har DHR slagit igen verksamheten för gott.

– Behovet verkar inte finnas, säger Bengt Johansson, vice ordförande.

DHR – Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet – hette tidigare De handikappades riksförbund och grundades redan 1923. Syftet har alltid varit att förbättra livsvillkoren för personer med nedsatt rörelseförmåga. DHR har cirka 10 000 medlemmar i hela landet.

Tomt hus. Ordförande Stig Fridlund och vice ordförande Bengt Johansson har städat ur föreningens lokal på Billerudsgatan. Sedan den 1 februari står den tom.
Tomt hus. Ordförande Stig Fridlund och vice ordförande Bengt Johansson har städat ur föreningens lokal på Billerudsgatan. Sedan den 1 februari står den tom. Foto: Marina Johansson

"Ingen ställer upp"

I Säffle har DHR haft en lokalavdelning sedan 1961 och varit en aktiv förening och drivkraft i frågor som till exempel tillgänglighetsanpassning. Men nu har verksamheten upphört i det rosa huset på Billerudsgatan, där föreningen hållit till sedan 1996. Anledningen är otillräckligt engagemang hos medlemmarna och brist på återväxt.

– Vi är gamla allihop i styrelsen och det finns ingen mer som ställer upp. Det är många som går bort och inga nya som kommer in, säger Stig Fridlund, som är ordförande sedan 15 år.

"Vi är gamla allihop i styrelsen och det finns ingen mer som ställer upp", säger Stig Fridlund, ordförande.
"Vi är gamla allihop i styrelsen och det finns ingen mer som ställer upp", säger Stig Fridlund, ordförande. Foto: Marina Johansson

Behovet saknas

DHR i Säffle har haft ett 20-tal medlemmar de senaste åren, men få av dem har haft en aktiv roll i föreningen och kommit på möten. Nedläggningen har varit på tal i ungefär ett år.

– Vi skulle ha ett möte för alla medlemmar om att vi kanske skulle bli tvungna att lägga ner, men det kom inga. Behovet verkar ju inte finnas när de inte kommer hit, säger Bengt Johansson.

Föreningen har fått ett årligt aktivitetsstöd av kommunen, men inga övriga bidrag. Inkomsterna har till största del kommit från försäljning av bingolotter.

– Hade vi haft ungdomar i föreningen hade vi fått bidrag, säger Bengt Johansson.

DHR har varit en motor för livskvalitén för handikappade i kommunen.
DHR har varit en motor för livskvalitén för handikappade i kommunen. Foto: DHR

Svåra tider

Styrelsen har gjort vad de kunnat för att hålla föreningen vid liv, men här tar den slut.

– Vi måste helt enkelt lägga ned. Vi klarar det inte när vi är för få, säger Stig Fridlund.

Situationen är densamma för flera DHR-lokalavdelningar.

– Årjäng ligger också på fallrepet, säger Stig Fridlund.

Kommer ni att upprätthålla något socialt utbyte mellan de medlemmar som ännu har behov av föreningen?

– Det återstår att se. Men skulle det uppstå intresse nu får vi säga att nu har vi lagt ner, att det är för sent, säger Bengt Johansson.

Artikeltaggar

DHRFamiljNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.