Hoppa till huvudinnehållet

Ett jobb som förändrar liv

Publicerad:
Eva Pulkkinen jobbar som programledare på Anstalten Karlskoga, tidigare kriminalvårdare. Ett, enligt henne, väldigt givande yrke.
Eva Pulkkinen jobbar som programledare på Anstalten Karlskoga, tidigare kriminalvårdare. Ett, enligt henne, väldigt givande yrke. Foto: Ida Myrin

Har du någonsin undrat hur det ser ut i en svensk fängelsecell? Under tisdagen rullade en stor trailer in framför entrén till Karlstads universitet, innehållande en autentisk cell från Anstalten Kumla. Det var Kriminalvården som gjorde ett besök för att rekrytera vikarier till sommaren.

– Vi vill hitta medarbetare som vill hjälpa till att förändra människors liv, säger Eva Pulkkinen, programledare på Anstalten Karlskoga.

Inför sommaren finns det ett stort behov av vikarier runt om bland Sveriges alla anstalter. Det är omkring 1800 personer som söks till tjänster som bland annat kriminalvårdare, sjuksköterskor, lärare och kockar.

– En anstalt är som ett litet samhälle där allt måste finnas, så det behövs en hel del folk för att få allt att gå runt.

Varför besöker ni just universitetet?

– Många av våra sommarvikarier brukar vara studenter. Här når vi dessutom folk från flera olika städer. Man kanske pluggar här men är från Luleå. Tack vare det kan vi täcka upp mycket rent geografiskt.

Behöver man en utbildning för att få jobba inom Kriminalvården?

– Ska man vara vikarie hos oss kräver vi en gymnasieutbildning och stor personlig lämplighet. Om man sedan ska ha en fast anställning krävs det att man genomgår Kriminalvårdens egna utbildning.

Varför ska man söka jobb hos er?

– Gillar man att jobba med människor erbjuder vi en intressant arbetsplats med mycket personlig utveckling. Man kan ha användning av detta i många sammanhang efteråt.

Finns det många fördomar kring ert arbete?

– Ja, det är bland annat därför vi vill komma ut på det här sättet och avdramatisera hela Kriminalvården. Många har sett amerikanska filmer och tror att yrket är farligt och nästan bara handlar om att vakta, men så är det inte. Vårt jobb går framför allt ut på att vårda de här människorna så att de är bättre rustade när de kommer ut igen.

En stor trailer rullade in framför entrén till Karlstads universitet. I trailern kunde man besöka en autentisk cell från Anstalten Kumla och få information om hur ett jobb inom Kriminalvården kan se ut.
En stor trailer rullade in framför entrén till Karlstads universitet. I trailern kunde man besöka en autentisk cell från Anstalten Kumla och få information om hur ett jobb inom Kriminalvården kan se ut. Foto: Ida Myrin

Inlåst tolv timmar per dygn

I trailern vid universitetet fanns ett bostadsrum från Anstalten Kumla, rustad med alla de få detaljer som klienter (intagna på anstalten) har tillgång till.

– Så här ser det faktiskt ut när våra klienter blir inlåsta. Där är de sedan i tolv timmar varje dag, säger Eva Pulkkinen.

I rummet finns hyllor, där man kan förvara sina personliga tillhörigheter, en liten tv, en säng, ett skrivbord och en stol. På anstalter som den i Karlskoga finns vanligtvis också en toalett, men på just Kumlaanstalten har man endast ett handfat och får anropa personal om man vill besöka en toalett.

  • I ett bostadsrum på en anstalt får man endast ha en tv och personliga tillhörigheter. Saker som hygienartiklar och kläder står Kriminalvården för.
    I ett bostadsrum på en anstalt får man endast ha en tv och personliga tillhörigheter. Saker som hygienartiklar och kläder står Kriminalvården för. Foto: Ida Myrin
  • På Anstalten Kumla har man ingen egen toalett i bostadsrummen, som man har på lägre säkerhetsklassade anstalter. Om man behöver besöka en toalett får man i stället anropa vårdare.
    På Anstalten Kumla har man ingen egen toalett i bostadsrummen, som man har på lägre säkerhetsklassade anstalter. Om man behöver besöka en toalett får man i stället anropa vårda… Foto: Ida Myrin

– Klockan sju varje morgon låser personalen upp bostadsrummen och klockan åtta börjar aktiviteterna. Alla klienter har en heltidssyssla.

Utöver sysselsättningarna finns även program där man kan utveckla sina färdigheter samt bearbeta tidigare svårigheter.

– Vi tillhandahåller också utbildningar som kan hjälpa till att hitta ett yrke när man kommer ut. Allt för att främja klienternas förutsättningar.

Artikeltaggar

KarlskogaanstaltenKarlstads universitetKarlstadslivKriminalvårdenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.