Maos 5G-nät inget för Sverige

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ett potentiellt säkerhetshot.
Foto: Andy Wong
Sverige och EU överväger att hindra de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE från att delta i konstruktionen av 5G-nätet. Att inte göra det vore att be om att kontrolleras av den kommunistiska diktaturen i öst.

Säkerhetshotet från den kinesiska telekomjätten Huawei är så stort att till och med den rödgröna regeringen har insett det. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är mest känd som den utskämde och borttvingade inrikesministern som aldrig insåg problemet med säkerhetsskandalen hos Transportstyrelsen. Nu uppger han i en intervju med Ny Teknik att Sverige bör överväga att stoppa Huawei (1/2). Det är i vart fall ett litet steg i rätt riktning.

Sverige såväl som EU behöver dock ta stora steg för att skydda sig och det brådskar. 5G-nätet väntar runt hörnet och huruvida de kinesiska bolagen tillåts vara med kommer att få långvariga konsekvenser.

Den femte generationens mobila nätverksteknik kommer att utgöra grunden för den digitala ekonomin och tekniken under lång tid. Hur och av vem det byggs kommer att påverka säkerheten fundamentalt.

USA och Australien har redan förbjudit Huawei och ZTE från att delta i bygget av 5g-näten. Det påstås ofta, inte minst från kinesiskt håll, att det egentligen handlar om USA:s så kallade handelskrig. Det är befängt. Varken USA eller Australien har några inhemska alternativ till de kinesiska telekomgiganterna. Marknaden domineras av fyra bolag. Utöver de kinesiska rör det sig om Ericsson och Nokia.

Huawei och ZTE ska inte portas för att gynna nordiska företag. Det vore fel. Men det vore än mer fel att låta marknadsekonomiska skygglappar hindra oss från att se de enorma säkerhetshot som dessa företag utgör.

Kina är en kommunistdiktatur. Oavsett vem som äger något är allt i Kina i slutänden underställt detta faktum. Kinesiska företag är tvungna att vara beredda på att hjälpa staten. Det innebär att tekniken måste kunna ställas i diktaturens tjänst.

Att Kina allt oftare använder sig av sin redan ansenliga makt för att få stater att agera i enlighet med kommunistpartiets önskan visar sig hela tiden. I höstas smutskastades Sverige i kinesiska statsmedier efter att två, påstådda, turister eskorterats av polis från ett hotell i Stockholm de inte hade bokat. Kanada grep i slutet av förra året på USA:s begäran Huaweis finanschef, tillika dotter till bolagets grundare, bland annat på grund av misstänkt bedrägeri. Efter detta har Kina gripit och utvisat över ett dussin kanadensiska medborgare. En kanadensare som tidigare dömts för narkotikasmuggling till 15 års fängelse har fått sin dom uppriven och har nu i stället dömts till döden. Så fungerar den kommunistiska diktaturen nu och så kommer den att fortsätta agera.

Om de kinesiska företagen tillåts delta i utbyggnaden av 5G-nätet kommer vi garanterat att utsättas för spioneri på en nivå vi aldrig tidigare har sett. Därtill kommer avgörande infrastruktur att kunna kontrolleras av ett land som avskyr allt som vi står för, såsom frihet, allas lika värde och rättsstat.

Att privatpersoner köper Huaweis mobiler är fascinerande nog. Få inser vidden av Kinas spioneri och ambitioner. Men att tillåta Huawei och ZTE att bygga 5G-näten i Europa vore som att de tre små grisarna byggde vargluckor i sina dörrar. Det är ett rent självskadebeteende.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.