Hoppa till huvudinnehållet

Vad är det som saknas i den värmländska sjukvården?

Publicerad:
Vi socialdemokrater menar att det krävs ett minskat tryck på besparingarna i verksamheterna, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.
Vi socialdemokrater menar att det krävs ett minskat tryck på besparingarna i verksamheterna, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström. Foto: Joachim Lagercrantz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under åtta års styrning av Värmlandssamverkan med de borgerliga i spetsen har underskottet inom sjukvårdens verksamheter vuxit oacceptabelt stora, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.

Sjukvården i Värmland är hårt ansträngd och det är något som vi socialdemokrater har kunnat se under en längre tid i opposition. Nyligen publicerade Dagens Medicin en ranking av de bästa sjukhusen i landet. I rankningen kan vi återigen konstatera att inget värmländskt sjukhus finns bland de bästa. Det är långt kvar till målen som handlar om ”Bästa vårdkvalitet och Vård utan köer”.

Tittar vi mer ingående i rankningen utifrån kriterier så kan vi socialdemokrater dra slutsatser om viktiga förbättringsområden hos våra tre värmländska sjukhus. Första området är tillgängligheten inom sjukvården. Alltför ofta tillhör våra sjukhus de sämsta när det gäller tillgänglighet och vårdkvalitet vid olika diagnoser. Andra allvarliga områden som vi ser är bristen på både personal och vårdplatser. Sambandet mellan personalbrist och de bristfälliga resultaten i rankningen är något som med stor sannolikhet kan kopplas samman.

Under åtta års styrning av Värmlandssamverkan med de borgerliga i spetsen har underskottet inom sjukvårdens verksamheter vuxit oacceptabelt stora. I den antagna budgeten för 2019 finns det därför ett besparingskrav på över 300 miljoner. Det är besparingar som med stor sannolikhet kommer påverka värmlänningens sjukvård negativt. Vår utgångspunkt om vi ska kunna leverera den bästa vårdkvaliteten är att det finns en ordning och reda i ekonomin med en budgetfördelning som är realistisk utifrån verksamheternas förutsättning att leverera.

Vi socialdemokrater menar att det krävs ett minskat tryck på besparingarna i verksamheterna. Därför föreslog vi i vårt förslag till budget att en förstärkning av sjukvården skulle göras för att möta de utmaningar som vi ser. Lönevillkor, arbetsbelastning och arbetsmiljö är viktiga delar i de problem som måste lösas. Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för att behålla och rekrytera personal. Det är en viktig del som vi tror gör att tillgängligheten och vårdens kvalitet kan förbättras i snabbare takt. För oss socialdemokrater är det självklart att värmlänningarna ska ha den bästa vården!

Ulric Andersson (S)

Regionråd i opposition

Åsa Johansson (S)

Regionråd i opposition

Mats Sandström (S)

Regionråd i opposition

Artikeltaggar

Åsa JohanssonDebattMats SandströmRegion VärmlandSjukvårdUlric Andersson